Nakon prijedloga za smjenu: Ponovo se oglasio policijski komesar MUP-a KS

Radiosarajevo.ba
Nakon prijedloga za smjenu: Ponovo se oglasio policijski komesar MUP-a KS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Press konferencija MUP-a KS

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo - Mevludin Halilović još jednom se oglasio saopćenjem za javnost nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u utorak donio konačni prijedlog odluke za njegovu smjenu.

Saopćenje policijskog komseara prenosimo u cijelosti.

"Javnosti je dobro poznato da je aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo odmah po svom formiranju, a na osnovu prethodno zaključenih dogovora vladajućih političkih stranaka, donijela odluku da smijeni policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo i preuzme kontrolu nad policijom u glavnom gradu države BiH i najrazvijenijem kantonu u Federaciji BiH.

U tom pravcu, zakonske procedure propisane najprije Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, koje su trebale osigurati operativnu samostalnost Uprave policije s jedne, i potpunu parlamentarnu, vladinu i vanjsku tj. građansku kontrolu rada policije s druge strane, su grubo zloupotrebljene. To je učinjeno na način da su Nezavisni odbor Skupštine i Vlada Kantona Sarajevo u ekspresnom roku, ne pridržavajući se minimalnih standarda funkcionisanja institucija javne vlasti u demokratskom poretku, provele proceduru ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu i zaključile da komesar nije zadovoljio očekivanja Vlade koja je počela sa radom početkom ove godine!

Paradoksalno zvuči da je vlast, koja je uspostavljena na parolama transparentnosti, pravičnosti i poštenja, smjenu policijskog komesara režirala u okviru dopuna dnevnog reda Vlade, bez bilo kakvih najava i javnih rasprava, uvažavanja policijske profesije, stavova preko 1300 policijskih službenika kojima ta Vlada upravlja, i na kraju trezvenog promišljanja o konsekvencama jedne takve odluke.

Sasvim je gora, beskrupoloznija stvar urađena na dan kada su hrabri policijski službenici Uprave policije, kojima svi dugujemo zahvalnost za požrtvovanje, spremnost i odlučnost finalizirali operativnu akciju lociranja i neutralisanja četverostrukog ubice Gačić Edina. Tog dana, dok premijer Edin Forto na društvenim mrežama hvali policijskog komesara i policiju za urađeno, Nezavisni odbor, sa kojim je u koordinaciji i dosluhu, provodi političku odluku i održava svoju sjednicu na kojoj donosi odluku o pokretanju smjene policijskog komesara. Samo jedna riječ: licemjerno opisuje takav način postupanja premijera.

Ovakav postupak samo navodi na zaključak da želite moju smjenu i time instituciju policijskog komesara staviti pod vašu ili inu političku i (ili) ideološku kontrolu.

Kako nije bilo osnova, tj. argumenata za takvu odluku koji se zasnivaju na istini i objektivnim pokazateljima, vladajući su krenuli sa korištenjem prepoznatljivih ispraznih fraza i demagoških poruka kojima se prikrivaju neznanje, politička beskrupoloznost i arogancija predsjednika pojedinih političkih stranaka koji su najviše zainteresirani da preuzmu kontrolu nad policijom u Kantonu Sarajevo i njihovih partnera u vlasti. Uzaludna medijska spinovanja, što je omiljeni moto ove vlasti su davno prozrena. Meni lično ne treba funkcija policijskog komesara, ali isto neću dozvoliti laži, sramoćenje i ponižavanje, pogotovo od onih koji u životu, a zašto to ne reći ni u ratu nisu ništa napravili kao rezultat rada, znanja i sposobnosti, niti dali svoj doprinos u odbrani države, da bi neometano sjedili u foteljama u kojima sjede i provode svoju strahovladu.

Sasvim su jasni motivi zašto se vlast opredjelila na ovakav potez. Budžet Kantona od skoro milijardu KM se gleda kao dobra prilika, a javnost treba da zna da u okviru operativne samostalnosti Uprava policije raspolaže sredstvima od preko 70 miliona KM godišnje. Planira se prijem novih 230 policajaca i vlast očigledno tu vidi dobre prilike za svoje političke klijente, kao i ovladavanju procedurama javnih nabavki i finansijama u cjelini, tj. svemu onome što kao policijski komesar nisam htio nikome da ispunjavam želje, pogotovo ne političarima koji su tada bili, a i sada su na vlasti i rukovode cijelim ovim procesom. U budućem periodu će se, nakon što se dovrši ovaj proces politizacije policije, svaki policijski službenik prvo zapitati ko je osoba ili bolje rečeno iz koje je stranke prije nego li odluči primjeniti Zakon jer će znati da politika upravlja policijom.

Na kraju, moram posebno istaći da sam kao čovjek, patriota i borac za državu Bosnu i Hercegovinu, ostao zatečen, razočaran i zbunjen, kada sam sa press konferencije Vlade, koja je sazvana da bi svi ministri dali podršku za smjenu policijskog komesara, od nekolicine ministara, a da stvar bude gora ministrice pravde koja bi trebala poznavati osnovne pojmove državno-pravnog uređenja i ministra unutrašnjih poslova koji treba biti garant sigurnosti javnog poretka čuo izjave kako je mirni protest policijskih službenika za njih akt "državnog udara" i da se oni boje naoružanih policijskih službenika!

Uvažena ministrice i ministre, državni udar je "nasilni, nenajavljeni i usmjereni akt sa ciljem nedemokratskog tj. fizičkog preuzimanja vlasti" i to ste mogli lako pročitati i naučiti prije davanja takve jedne izjave. Tim činom ste uvrijedili veliki broj ljudi, između ostalih i mene lično i veliki broj policijskih službenika kojima sam komandovao u ratu tokom agresije na BiH. Vjerovatno ne znate jer niste bili tu, ali baš na tom mjestu gdje su ti ljudi protestvovali su neki od njih svojim životima branili opstanak države BiH u maju 1992. godine. Između ostalog, i da bi ste vi danas mogli biti ministri, premijeri i vrlo važne osobe koje se, kako reče predsjednik Skupštine vole revanširati za samo njemu poznate stvari.

Upravo iz ovih razloga želim javno da vam poručim, ja lično, niti jedan policijski službenik kojim rukovodim nikada nećemo izvršiti državni udar na Bosnu i Hercegovinu koju smo branili. Ne trebate se bojati ni oružja koje nosimo, njega dokazano znamo koristiti samo protiv onih koji su se oglušili o Zakon. Mi ćemo dostojanstveno, profesionalno i odgovorno nastaviti obavljati svoje dužnosti u cilju zaštite života i imovine građana, i nastojati biti svakim danom bolji u svom radu. Nažalost, očekivali smo podršku vlasti koja se predstavila kao progresivna, prosperitetna i pravična ali odgovorno tvrdim da se ništa od toga nije desilo.

U svom radu sam zasigurno Upravu policije učinio transparentnijom prema javnosti i bio sam spreman, a čemu svjedoče i zapisinici sa prethodnih sjednica Vlada, da bilo kada i u bilo koje vrijeme izložim svoj rad Vladi Kantona Sarajevo. Nažalost, Vi ste svoje činjenice zasnivali samo na paušalnom izvještaju Nezavisnog odbora koji je zasigurno izašao van okvira Zakona i pokušao operativno da utječe na rad policijskog komesara, zloupotrebljavajući svoju poziciju sa željom da kontroliše Upravu policije, pa nerijetko i sa ličnim zahtjevima prema meni kao policijskom komesaru.

U duhu poštivanja Ustava i svih zakona ove države, ja ću svoja prava nastojati ostvariti pred nadležnim pravosudnim institucijama države BiH, a vi ne trebate brinuti, policija će uvijek biti na visini zadatka i služiti građanima jer je to jedina bitna konstanta u radu policije. Sve ostalo je prolazno, uključujući i vlast", stoji u saopćenju komesara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije