Kojović i Ahmetović o smjeni Konakovića: Može li SDA skupiti 18 glasova

A. D.
Kojović i Ahmetović o smjeni Konakovića: Može li SDA skupiti 18 glasova
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skupština KS
Nakon što je Predsjedništvo SDA dalo "zeleno svjetlo" za smjenu premijera KS-a Elmedina Konakovića, koji je napustio ovu stranku,najavljeni su pregovori kako bi se osiguralo minimalno 18 glasova koliko je potrebno za njegovu smjenu.

Kako sada stvari stoje, SDA u Skupštini KS-a može računati na samo devet svojih zastupnika, budući da su dojučerašnji članovi Kemal Ademović, Elvedin Okerić i Amel Mekić izašli iz ovog kluba.

Kako je to prethodno za Radiosarajevo.ba objelodanio lider SBB-a Fahrudin Radončić, zastupnici ove stranke u Skupštini KS-a, njih šest, također će dići svoje ruke za smjenu premijera.

Iako SDP još nije donio formalnu odluku, generalni sekretar ove stranke Irfan Čengić već je izjavio da će njihova dva zastupnika glasati za smjenu Konakovića, dok glas jednog zastupnika DF-a još nije izvjestan. Ove tri stranke imaju ukupno 17 zastupnika. 

Iz Naše stranke, koja ima pet svojih zastupnika, ranije su saopćili da će organi to pitanje razmatrati tek kada i ako dođe do zvanične inicijative u Skupštini KS-a.

Skupština KS - undefined
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je za Radiosarajevo.ba da je to unutarstranački obračun i "to nas zanima samo u onom dijelu u kojem ima utjecaja na kanton i njegove građane".

"Mi smo SDA uvijek smatrali dominantno kriminalnom a ne političkom organizacijom, a premijeru Konakoviću je izgleda trebalo dosta vremena da to shvati. Koliko je i sam bio učesnik u, kako je sada zove 'kriminalno političkoj mašini' vjerovatno ćemo saznati, kao što ćemo možda vidjeti i u kolikoj je mjeri SDA u stanju zloupotrijebiti državne institucije, poput recimo Tužilaštva, za obračun sa svojim bivšim perjanicama", rekao je Kojović.

Govoreći o radu Konakovića kazao je da su napravljeni neki pomaci u KS-a, ali je upitno u kolikoj mjeri su oni rezultat rada ove Vlade a koliko posljedica makroekonomskih kretanja koja nemaju veze sa ovom Vladom.

"Činjenica je da su budžetski prihodi u KS-u, kao i u svim drugim kantonima pojačani, ali ne kao rezultat pojačane ekonomske aktivnosti nego kao konsekvenca većeg opterećenja realnog sektora i bolje naplate poreza. Tako ostvareni dodatni prihodi su kratkoročna korist i trebali su biti iskorišteni za rasterećenje realnog sektora, pa čak i stimulaciju, barem na teritoriji KS, što smo mi i predlagali sa nekoliko naših amandmana na budžet koje je Vlada odbila", tvrdi Kojović.

Nabrajanje svega onoga što je trebalo biti urađeno i što je obećano na početku mandata, a nije realizovano, kako ističe, je predugo za ovaj razgovor.

"Ako se pitanje smjene uputi u proceduru nadležni organi Naše stranke će o tome zauzeti obavezujući stav. Generalno, mi smo uvijek otvoreni za političke razgovore sa drugim strankama ako je to u korist društva, recimo ako je potrebno zajednički raditi na konkretnim zakonskim rješenjima. U ovom konkretnom slučaju, ako je tema prijedlog novog SDA premijera, mislim da je to, barem iz naše perspektive, nekorisno utrošeno vrijeme", govori Kojović.

Njega smo upitali i za komentar u vezi s procedurom koja podrazumijeva i neminovnu smjenu Vlade ne samo premijera.

"Sastav Skupštine, nažalost, i u ovom mandatu je takav da primjenom uobičajenog 'SDA recepta', odnosno, 'kupovinom glasova' ta stranka može obezbjediti 18 ruku za bilo kakvu odluku.Na kraju krajeva, tako je izabran i gradonačelnik. Ono što je izvjesno je da će vrijeme i energija Vlade KS u narednom periodu umjesto u rješavanje problema građana biti potrošena na još jedan, fingiran ili ne, SDA unutarstranački sukob", zaključio je on.

Oči su, međutim, najviše uprtne u četiri zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo koji su se nedavno priklonili Nezavisnom bloku, a to su Goran Akšamija, Mersiha Mehmedagić, Sejo Bukva i Mirsad Pindžo.

Član Predsjedništva Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović kazao je za Radiosarajevo.ba da je neozbiljno u ovom trenutku, par mjeseci prije raspisivanja izbora smijenjivati predsjednika Vlade Kantona Sarajevo,  a pri tom ne znati kako će se to odraziti na život građana.

"Želja da Kantonom Sarajevo vlada pet porodica i poltroni predsjednika SDA će sigurno biti prioritet u odnosu na posljedice po građane KS-a. Konaković je dobio legitimitet na izborima i njegova je odgovornost u tome i veća, NB će zauzeti stav oko naše uloge u svemu tome, siguran sam da ćemo biti na strani reda i zakona, nećemo biti pomagalo za ostvarivanje porodičnih i jaranskih interesa rukovodstva SDA", kazao je Ahmetović te dodao:

"Predsjednik SDA je otjerao sve kadrove sa izbornim legitimitetom, ostalo je samo još par porodica iz njegovog bliskog okruženja koje su doveli zbog svojih interesa i državu i narod u najveću posljeratnom krizu".
 
Sadik Ahmetović - undefined

 

 

Šta sve nije urađeno u mandatu Konakovića

Kojović je ukratko nabrojao šta sve nije urađeno u mandatu Konakovića.

"I dalje nemamo registar socijalnih davanja za koji je Kanton do sada izdvojio milione KM, najveća reforma zdravstva kako su je najavljivali je ostala mrtvo slovo na papiru a kao uspjeh se slavi to što je GRAS mjesečne gubitke smanjio sa 2 miliona na milion KM mjesečno ili [to redukcije vode nisu ;este i duge kao ljetos. Bilo bi apsurdno hvaliti Vladu SDA što se uhvatila u koštac sa kriminalom i komunalnim kolapsom koji su proizvele njihove stranačke kolege u prethodnih 20 godina koliko su na vlasti u ovom Kantonu, a premijer prije svega odgovara za rad svoje Vlade. Ono što nas posebno zanima su kompromisi koje premijer kaže da je pravio u svom dosadašnjem radu. Ako se ja zalažem da zatezna kamatna stopa bude 10 posto, a vi smatrate da je 5 posto prava mjera onda je kompromis moguć u prostoru između ova dva broja i ja to smatram političkim kompromisom. Ali ako ja za vašu podršku budžetu u Skupštini pristanem da zaposlim vašu suprugu ili da udruženju s kojim ste povezani prebacim par stotina hiljada KM onda je to kriminal, a ne kompromis. Bez obznanjivanja toga, uprkos tome što možda sami sebe inkriminirate, teško je povjerovati u iskrenost političke katarze o kojoj premijer govor", ističe Kojović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije