Nakon mnogobrojnih reakcija domaćih i stranih zvaničnika oglasio se Milorad Dodik

Srna
Nakon mnogobrojnih reakcija domaćih i stranih zvaničnika oglasio se Milorad Dodik

Nakon mnogobrojnih reakcija domaćih i stranih zvaničnika oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je danas Srni kazao da je današnja Bosna i Hercegovina direktno proizašla iz Dejtona, a da je sastavljena od ranije formiranih entiteta RS i Federacije BiH, koji su i potpisnici svih ankesa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Džaferović: Utjecaj Rusije na djelovanje političara iz RS evidentan i vidljiv

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su tada nastali entiteti koji bi prvi i nestali ako bude nastavljeno potkopavanje Dejtonskog sporazuma, Dodik je istakao da je Džaferović u pravu kad kaže da BiH postojala i prije Dejtona, ali je propustio da kaže da je to bila republika u sastavu države Jugoslavije koja se raspala.

„Zato bi Džaferović prije sljedeće izjave o ovoj temi trebao da razmisli šta je i kad nastalo i ko je od čega sastavljen, kako je ono što je sastavljeno od dijelova starije od tih dijelova, te šta bi prvo nestalo ako dođe do te situacije“, naglasio je Dodik.

Govoreći o Džaferovićevim tvrdnjama da je uticaj Rusije na djelovanje političara iz RS evidentan i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani zbog čega nema napretka BiH ka NATO-u, Dodik je ocijenio da je neodgovorno da jedan član Predsjedništva bez ijednog validnog dokaza optuži jednu od svjetskih velesila kao što je Ruska Federacija da vrši uticaj u Srpskoj.

„Mi u RS vodimo svoju politiku odgovorni samo narodu koji nas bira. Džaferović nas tim neistinama sve konfrontuje sa državom sa kojom ne samo RS, već i cijela BiH ima dobre odnose i pokušava da se dodvori nekim drugom silama čiji uticaj u BiH ne smije da pomene, a koga smo svi svjesni“, kaže Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije