Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu srebreničkih udruženja protiv Dodika

E. H.
Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu srebreničkih udruženja protiv Dodika
Foto: Arhiv / Milorad Dodik
Nakon što su dvije godine čekali odgovor na krivičnu prijavu, udruženjima žrtava u Srebrenici danas je saopćeno kako je njihova krivična prijava protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika odbačena.

Naime, riječ je o krivičnoj prijavi koju su, protiv Dodika, podnijeli Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, a zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Ova udruženja prijavu su podnijela još 11. juna 2015. godine, a odgovor iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine stigao im je danas.

"U odgovoru su nam objasnili da neće biti provedena istraga po ovoj prijavi jer, kako su naveli, ne postoje osnove sumnje da je prijavljena osoba počinila predmetno krivično djelo", kazala je za Radiosarajevo.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa.

U krivičnoj prijavi stajalo je kako je Dodik navedeno krivično djelo počinio na način da je u više navrata, prilikom javnih istupa, s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina, koje su pripadnici političkog i vojnog kadra Republike Srpske, počinili za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine. Posebno je istaknuto kako je, u nekoliko navrata, negirao zločin genocida u Srebrenici, čime je izazivao gnjev, razdor među narodima, pritom omalovažavajući žrtve bošnjaškog naroda.

"Mene to ništa ne iznenađuje. Svako živi i ptica na grani zna koliko nas je puta Milorad Dodik vrijeđao. Navodno Tužilaštvo nije moglo pronaći te medijske sadržaje u kojima nas je vrijeđao. Ali koliko god oni odbacivali naše prijave, mi vjerujemo da postoji Božija kazna, jer Bog kažnjava takve ljude koji rade loše. A ono što je bilo ne može se izbrisati i to će kad-tad doći na svoje i mi ćemo Dodika uvijek kad možemo prijavljivati", istaknula je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije