Najveći problem za BiH predstavlja neusvajanje zakona o gasu

Anadolija
Najveći problem za BiH predstavlja neusvajanje zakona o gasu
BHRT / Janez Kopač

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač, pozvao je resornog ministra u Vijeću ministara BiH, Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da što prije u parlamentarnu proceduru pošalje usaglašeni prijedlog zakona o regulaciji električne energije i gasa, budući da je BiH, kako je podsjetio, prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su, još prije tri godine, zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici uvedene sankcije. 

On je to rekao u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje je održana prezentacija stanja u ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici, u organizaciji Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

U prisustvu članova komisija PSBiH, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada i institucija i direkcija u oblasti energetike, stanje je prezentovao direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

On je upozorio da BiH nije ispunila obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici koje se odnose na usvajanje zakona na državnom nivou o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije, kao i na uspostavljanju regulatornog tijela na nivou BiH za tržište gasa.

Naglašavajući da je Prijedlog zakona o regulaciji električne energije i gasa usaglašen između državnog i entitetskih nivoa vlasti u BiH, Kopač je rekao da entiteti opstruišu i blokiraju proces usvajanja ovog zakona i upozorio da je takvo stanje neprihvatljivo i neodrživo.

Kopač je najavio da će, ukoliko BiH ne ispuni svoje obaveze, na dnevnom redu ministarskog sastanka Energetske zajednice, koji će biti održan 14. decembra ove godine u Prištini, biti i prijedlog o uvođenju novih sankcija, koje bi se, kako je rekao, trebale odnositi na entitetski, a ne na državni nivo vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije