Najtužniji događaj u historiji Mostara: Na današnji dan srušen Stari most

Radiosarajevo.ba
Najtužniji događaj u historiji Mostara: Na današnji dan srušen Stari most
Prije tačno 24 godine, 9. novembra 1993. godine, srušen je jedan od najvećih simbola Bosne i Hercegovine, Stari most u Mostaru.

Na ovaj dan jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) srušile su most koji je povezivao dvije obale Neretve u Mostaru, a koji je sagrađen između 1557. i 1566. godine, zahvaljujući turskom graditelju Hajrudinu.

Još i ranije tokom ratnih dejstava u BiH most su djelimično oštetili pripadnici JNA, ali su najveću štetu simbolu Mostara nanijeli direktni pogoci HVO-a, te se nakon granatiranja tog 9. novembra stara konstrukcija potpuno srušila.

Ipak, nakon rata pokrenuta je inicijativa da ovaj most bude obnovljen u svom autentičnom izdanju, te je njegova obnova trajala sedam godina, a koštala je 13.5 miliona dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske, te je Stari most ponovo izronio 23. jula 2004. godine, povezujući ponovo obale Neretve.

Nakon obnove most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

U haškoj optužnici protiv generala HVO-a Slobodana Praljka navedeno je da je HVO srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Dan ranije započeta je kampanja za rušenje mosta i tom je prilikom ispaljeno na desetine projektila u luk mosta i njegove kule.

Za rušenje Starog mosta poslije rata su optužene snage HVO-a, a ovaj čin stavljao se na teret tadašnjem generalu HVO-a Slobodanu Praljku kojem se za to sudilo u Haagu. Ipak, Haški tribunal je 29. maja 2013. godine iznio stav da je Stari most 'legitiman vojni cilj'.

Rušenje mostarskog ponosa jedan je od najtužnijih događaja u životima ljudi ovog grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije