Načelnik Dedić o blokadi u Jablanici: Jasno je ko je kriv za ovakvo stanje

N. Katica
Načelnik Dedić o blokadi u Jablanici: Jasno je ko je kriv za ovakvo stanje
Foto: Dženad Džino / Jablanica večeras u objektivu poznatog fotoreportera iz ovog grada

Zimski uvjeti vladaju na mnogim cestama u Bosni i Hercegovini, velike količine snijega stvaraju problem. Jučer je dionica na magistralnom putu M17 Mostar - Jablanica bio blokiran saobraćaj, kilometarske kolone u oba smjera. 

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica rekao je za Radiosarajevo.ba kaže da je jedan od glavnih razloga za ovakvu situaciju neadekvatna oprema vozila koja su saobraćala na ovom putu.

"Vozila nisu imala adekvatnu opremu i blokada je uslijedila mimo svih aktivnosti koje su nadležni poduzimali. Naime, na izlazu iz Jablanice dva autobusa i teretna vozila su blokirala magistralu. Drugi razlog je saobraćajna kultura naših vozača, koji formiraju tri trake na izlazu iz Jablanice prema Mostaru. To su glavni uzroci blokade saobraćaja. A što se tiče uređenja i održavanja cesta nadležni su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Ceste federacije, odnosno firme koje su dobile ove dionice", kazao je Dedić.

Dedić kaže da nije bilo moguće uspostaviti normalnu putnu komunikaciju zbog velikih vozila koja su se popriječila na cesti.

"U poslijepodnevnim satima pokrenuli smo akciju, da specijalno vozilo Vatrogasne jedinice u Jablanici izvlači zaglavljena vozila. Nakon što smo uspjeli da sklonimo auta, saobraćaj se počeo normalizovati, prvo za mala auta", rekao je Dedić.

Putna komunikacija od jutros na ovom putu je skoro u potpunosti normalizovana, istaknuo je Dedić i dodao da dolazi do povremenih zastoja, odnosno vozi se jednom trakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije