Načelnik Ajnadžić podržao aktivizam srednjoškolaca i studenata

Radiosarajevo.ba
Načelnik Ajnadžić podržao aktivizam srednjoškolaca i studenata
Foto: Općina Centar / Potpisivanje sporazuma kojima će biti pružena finansijska podrška iz općinskog budžeta za aktivizam mladih

U srijedu 17. aprila 2019. godine u prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje sporazuma kojima će biti pružena finansijska podrška iz općinskog budžeta za aktivizam mladih.

U ime Općine Centar sporazume je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić izražavajući veliki optimizam s obzirom da, kako je rekao, vidi omladinu koja želi svojim trudom i radom da obezbijedi sebi bolje uslove života i školovanja.

“Danas svima nama treba više aktivizma, a posebno je bitno da mladi vode računa o sebi, drugima, okolini i čistoći, o zelenilu i najvažnije o obrazovanju. Oni koji se bave obrazovanjem i naukom daju prave odgovore na postavljena pitanja i stoga ih treba uvijek podržati. Ja ću biti sretan načelnik ako dobijem masovni odziv iz vaših školskih ustanova na poziv za narednu ekološku akciju”, kazao je Ajnadžić.

Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti objasnila je o kakvom se projektu radi.

“Potpisnici današnjih sporazuma će morati odobrena sredstva opravdati kroz rad u ovoj lokalnoj zajednici. Najčešće su to ekološke akcije čišćenja i uređenja životne sredine i jedna od akcija je najavljena za 22. april, a povodom međunarodnog Dana planete Zemlje. Naravno na vrijeme za učešće u ovoj akciji ćete biti obaviješteni od Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar”, objasnila je Fazlić.

Danas su u ime srednjih škola i asocijacija studenata iz Centra sporazume potpisali direktorica JU Srednja medicinska škola-Jezero Jasmina Kulić, direktor JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Suad Alić, zamjenica direktora JU Druga gimnazija Sarajevo Selma Babović. U ime Vijeća studenata Mašinskog fakulteta „Mašinac“ sporazum je potpisao Vedad Štaljo, a u ime Udruženja studenata Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo „Steleks“ sporazum je potpisao Miran Hadžiomerović, dok je u ime Asocijacije studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo sporazum potpisao Dino Ahmedović.

Općina Centar je za dvije srednje škole Medicinsku sa Jezera i Drugu gimnaziju izdvojila sredstva za ekskurziju učenika ove dvije školske ustanove, dok su za učenike Srednje poljoprivredne škole izdvojena sredstva za posjetu Poljoprivrednoj školi u Križevcima, te farmi papiga u ZOO centru u Zagrebu.

Također podržan je odlazak studenata Veterinarskog fakulteta na Edukativno-sportsko takmičenje „Humanijada 2019.“, dok je studentima Mašinskog fakulteta izdvojen iznos za potrebe takmičenja pod nazivom „Mašinijada 2019.“

Za navedene projekte Općina Centar je izdvojila po 1.300 KM, dok je nešto manji iznos od 1.020 KM izdvojen za studente Elektrotehničkog fakulteta za potrebe učešća u Međunarodnom takmičenju u znanju i sportu „Stem Games“ koje će ove godine biti održano u Poreču. Za sve navedene projekte Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 8.500 KM. U ime potpisnika sporazuma zahvalila se direktorica Srednje medicinske škole sa Jezera Jasmina Kulić koja je kazala da je ovo nastavak dobre saradnje i podrške Općine Centar ovoj i ostalim obrazovnim ustanovama na čemu su oni posebno zahvalni.

Navedene školske ustanove i studentska udruženja su odabrana na osnovu raspisanog javnog poziva.
Današnjem potpisivanju sporazuma također su prisustvovali vijećnik Dževad Topić i predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije