Na suđenju Radončiću čitane viber poruke: Šta je u njima pisalo?

Radiosarajevo.ba
Na suđenju Radončiću čitane viber poruke: Šta je u njima pisalo?
Vještak Federalne uprave policije je na suđenju za ometanje rada pravosuđa pročitao poruke koje su sa Bakirom Dautbašićem putem vibera razmjenjivali optuženi Fahrudin Radončić i Zijad Hadžijahić, te Almir Bašić.

Adnan Bešlić je dio viber poruka koje su razmjenivali Dautbašić i Bašić pročitao iza zatvorenih vrata, obzirom da je Vijeće isključilo javnost sa dijela ročišta, radi zaštite osobnog života optuženog, a po prijedlogu Odbrane, navode iz BIRN-a.

Tatjana Savić, koja brani Dautbašića, isključene javnosti je zatražila uz podsjećanje da je Vijeće takvo rješenje donijelo i za dio ročišta kada je Bašić saslušavan kao svjedok, te da se u tim porukama pominju osobe iz kriminalnog miljea. Za dodatna obrazloženja, Savić je zatražila isključenje javnosti, a njen prijedlog su podržali jedan od Radončićevih advokata Asim Crnalić, te Mirna Delalić koja brani optuženu Bilsenu Šahman.

Tužilac Božo Mihajlović je rekao da ovim dokazima Optužba iznosi i otežavajuće okolnosti, kao i da su optuženi poduzimali pripremne radnje.

Kada se publika vratila u sudnicu, iz pročitanih viber poruka se, između ostalog, moglo čuti da: “Moramo zatvor završavati što prije”, a Bašić je Dautbašiću napisao da “sa nekom osobom više ne ulazi ni u kakvu komunikaciju”. Pročitan je i set poruka gdje Bašić optuženom Dautbašiću piše da zamjeni mobitel iz preventivnog razloga i da niko ne mora znati za njegovu komunikacija, kao i da nema razlog zašto mu to govori.

“Za svaki slučaj zamjeni aparat, a taj uništi čekićem”, stoji u jednoj poruci koju je Dautbašić dobio od Bašića.

Potom je pročitana poruka koju je Radončić poslao Dautbašiću krajem decembra prošle godine koja počinje sa “Fadil” i objašnjava događaj na Maksilofacijalnoj hirurgiji gdje je pacijentu pomoć pružila specijalizant Azra Sarić i da dežurni liječnik nije htio doći pogledati ranu.

Branilac Crnalić je istakao da u optužnici piše da je Radončić u dnevnim novinama Avaz naručivao članke i da tužilac to hoće da dokaže ovim porukama.

“Ovaj razgovor je čisto informativan, pokazuje da dežuraju specijalizanti, a ne dežurni doktori i to je tema razgovora. Da bolnica takvog ugleda dozvoljava da dežuraju specijalizanti”, dodao je Crnalić.

Pročitana je Dautbašićeva poruka Radončiću sa sadržajem: “Ljubljana bi bila idealno rješenje”, na šta je Radončić odgovorio: “Probat ću danas”, a Dautbašić: “Ako može”.

Radončića, Dautbašića, Šahman i Hadžijahića optužnica tereti za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Vještak je pročitao Hadžijahićevu poruku Dautbašiću: “Javili mi iz Tužilaštva da nemaju nikakve veze sa tvojom sumnjom”, koja je poslana 6. januara. Dautbašić odgovara: “Oko mene”, na šta Hadžijahić piše: “Da, oko tebe”. Kada mu Dautbašić šalje poruku: “To su lažovi”, Hadžijahić odgovara: “Ne znam šta da ti kažem”.

Dragan Barbarić, jedan od Radončićevih branilaca, upitao je vještaka da li je u nalazu iznio mišljenje, na šta mu je Bešlić odgovorio: “Nema ga, dajem ga u Sudu”.

Nastavak suđenja je planira za 11. januar naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije