Na poznatom sarajevskom izletištu pronađeno 175 mina i 9 komada NUS-a

Radiosarajevo.ba
Na poznatom sarajevskom izletištu pronađeno 175 mina i 9 komada NUS-a
Foto: BHMAC / U sklopu realizacije projekta Sarajevo bez mina do 2020. godine

Na području Trebevića, lokacija Merdžanov klanac, Istočni Stari Grad danas predstavljeni su dosadašnji rezultati operacija oslobađanja minske površine, a u sklopu realizacije projekta Sarajevo bez mina do 2020. godine, finansiranog putem SAD, navodi se u saopćenju Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC).

U pitanju je zadatak površine 470.750 m2, koji obuhvata područje od ekonomskog interesa i bezbjedonosnog rizika za stanovnike i turiste ove regije, kao i bivša linija zaraćenih strana, gdje se i prema rasploživim zapisnicima očekivao pronalazak nekoliko vrsta PP i PT mina.

Izvođač radova je NVO Centar za obuku pasa, a zadatak se implemetira putem ITF Enhancing Human Security. Cilj projekta Sarajevo bez mina do 2020. godine je regiju Sarajeva osloboditi od mina, čime su obuhvaćene opštine: Stari Grad, Istočni Stari Grad, Novi Grad, Istočna Ilidža i Vogošća.

Od aprila 2019.godine kada je ozvaničen početak rada na ovim zadacima, do sada su završene aktivnosti na području opštine Stari Grad, dok su aktivnosti na području opštine Istočni Stari Grad u završnoj fazi.

Kako je riječ o relativno novoj metodi uklanjanja minske opasnosti, koja se koristi u zadnjih nekoliko godina na području BiH, ovaj zadatak i njegovi rezultati su potvrdili da je upotreba ove metode i više nego svrsishodna, te da je njena upotreba potvrdila efikasnost i efektivnost iste.

Ističući značaj samog projekta, a vodeći se velikim brojem pronađenih minsko eksplozivnih sredstava u odnosu na očekivani, još jednom je istaknuta važnost protivminskog djelovanja i uklanjanja opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, koje direktno utiču na sigurnost stanovnika naše zemlje, te usporavaju ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, naglasio je da neophodnost većeg uključenja lokalnih vlasti na svim nivoima, te kako deminiranje ne smije da zavisi samo od međunarodne zajednice, odnosno da je neophodno stvoriti sve potrebne uslove za dostizanje zemlje bez mine, u skladu s novopostavljenim rokovima.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović zahvalio je na realizaciji ovog zadatka, kojim će i zvanično područje Trebevića biti u potpunosti bez mina, te će od sada svi posjetioci ove regije moći slobodno da borave u istoj bez straha od mina.

Direktor NVO Centra za obuku pasa, kao izvođač radova, zahvalio se donatorima na izdvojenim sredstvima, te da će SAD i dalje ostati jedan od najznačajnijih partnera u ovom humanom poslu.

Zbog nepristupačnosti terena na kome se vrše operacije deminiranja i netehničkog izviđanja, svi prisutni su bili u prilici da se putem snimanja dronom upoznaju sa samom lokacijom, dok su im kroz prezentaciju predstavljene slike zadatka i pronađenih mina, kao i svi ostali podaci vezani za ovu lokaciju.

Sumnjiva površina u BiH trenutno iznosi 1016 km2, od čega je 224 km2 u Republici Srpskoj.
Do sada je od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava stradalo 1765 osoba, od čega 615 smrtno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije