Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo značajno se smanjuju gužve i povećava sigurnost

K. S.
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo značajno se smanjuju gužve i povećava sigurnost
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Međunarodni aerodrom Sarajevo uveo novu proceduru slijetanja aviona

Uvođenjem nove navigacione procedure za slijetanja aviona, poznatije pod imenom Global Navigation Satelite System, značajno će biti povećana sigurnost slijetanja i uzlijetanja aviona na Međunarnodnom aerodromu Sarajevu, rečeno je to večeras na konferenciji za medije održanoj povodom predstavljanja ove procedure.

Direktor Sektora saobraćaja Na međunarodnom aerodromu Sarajevo Nermin Zijadić precizirao je da će novom procedurom biti značajno poboljšano vertikalno i horizontalno navođenje letjelica.

Time ćemo smanjiti procenat eventualnih nesreća. Osim toga, povećat će se kapacitet aerodroma, jer će biti uvedene nove rute zbog novog načina letenja. To podrazumjeva uvođenje uže putanje. Sve će rezultirati novim linijama i većim brojem letova sa aerodroma”, objasnio je Zijadić.

Podcrtao je da će značajno biti smanjene gužve i kašnjenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Tu je i ekonomska korist za aerodrom jer se postižu velike uštede u gorivu. Neki podaci govore da određeni aerodromi u svijetu, zbog ove procedure, godišnje uštede do 30 miliona dolara goriva. Očekujemo sličnu korist i za aerodrom u Sarajevu. Dodatno, bit će smanjena i buka prilikom polijetanja i slijetanja aviona”, objasnio je Zijadić.

Na konferenciji je spomenuto da će aerodromi u Banja Luci i Mostaru dobiti istu proceduru, dok se za Međunarodni aerodrom Tuzla radi studija izvodljivosti.

Svi kontrolori leta već su prošli obuke i uspješno je obavljeno prvo slijetanje, a riječ je o avionu kompanije FlyDuabi koji je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao iz Dubaija.

Upravo kompanija FlyDubai inicirala je uvođenje ove procedure u BiH po uzoru na velike svjetske aerodrome.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije