Na lokalitetu Radonjići u općini Pale pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Radiosarajevo.ba
Na lokalitetu Radonjići u općini Pale pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe
Foto: Tužilaštvo BiH / Ekshumacija na lokalitetu Radonjići u općini Pale

Na lokalitetu Radonjići u općini Pale, danas je uz naredbu Suda BiH a pod nadzorom Tužilaštva BiH, počeo proces ekshumacije, prilikom kojeg su pronađeni posmrtni ostaci jedne NN osobe, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da na mjestu ekshumacije nalazi se istražitelj Tužilaštva BiH koji rukovodi ekshumacijom i koordinira rad ovlaštenih službenih osoba.

„Na mjestu događaja nazočne su stručne osobe iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Instituta za sudbenu medicinu Univerzizeta u Sarajevu, forenzičar Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) te policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i MUP-a RS PU Istočno Sarajevo, koji osiguravaju lokaciju ekshumacije. Nakon iskopavanja, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet osobe kojoj pripadaju pronađeni posmrtni ostaci“, pojašnjeno je.

Istaknuto je da današnji pronalazak posmrtnih ostataka rezultat je zajedničkog rada Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA i Instituta za nestale osobe (INO) BiH, u okviru predmeta pod nazivom „Terra“, koji se vodi u Tužilaštvu BiH sa ciljem da se zajedničkom razmjenom informacija i analitičkih podataka, dođe do informacija o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci osoba nestalih u proteklom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije