Na izborima 2018. godine pojedini građani BiH mogli bi glasati putem telefona

Fena
Na izborima 2018. godine pojedini građani BiH mogli bi glasati putem telefona
Foto: AA / Ilustracija
Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predat je prijedlog projekta pod nazivom "Sistem telefonskog glasanja koncept 2018.", koji se odnosi na sistem elektronskog glasanja prvenstveno namijenjen slijepim i slabovidnim osobama.

Ovaj sistem bio bi prilagodljiv i osobama s intelektualnim teškoćama te osobama s invaliditetom koje uslijed arhitektonskih barijera nisu u mogućnosti doći na izborno mjesto.

Autor ponuđenog rješenja Amir Mujezin kazao je da taj sistem omogućava jednostavnu proceduru glasanja, a i finansijski je potpuno prihvatljiv. Prve godine sistem bi, kaže, državu koštao svega pet KM, dok bi u narednim izbornim ciklusima cijena bila niža.

"Sistem predviđa način kojim bi, putem poziva na određeni broj i unošenja šifre koju bi slijepim osobama dostavio CIK na Brajevom pismu, uslijedilo glasovno iščitavanje svih stranaka i kandidata za sve nivoe vlasti koji se biraju. Glasanje bi bilo maksimalno zaštićeno jer bi osobe s invaliditetom na kućnu adresu dobile vaučer s kodom koji bi bio poznat samo glasaču i članu CIK-a koji je zadužen za taj sistem. Sam postupak glasanja trajao bi 2 - 5 minuta. Nakon glasanja vaučer s kodom bio bi neupotrebljiv", precizira Mujezin.

Napominje da bi taj sistem svima dao jednake mogućnosti da sudjeluju u obavljanju građanskih dužnosti, potpuno je operativan, ali da bi bio uvršten u Izborni zakon treba da ga prihvati i državni parlament. 

"U skladu s tim, poslat je na imena 42 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i 11 članova Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces", naglasio je Mujezin.

Istaknuo je da mu je jedini cilj omogućiti osobama s invaliditetom da samostalno glasaju na izborima. Također, dodaje da bi im bilo potrebno šest mjeseci za testiranje tog sistema, a kompletnu listu osoba s invaliditetom u BiH koji imaju pravo glasa na izborima mogli bi da sačine za samo dva sata.

Ističući važnost tog sistema, Mujezin navodi primjer slijepih osoba koje su dosad glasanje mogle obaviti jedino posredstvom posrednika, nemajući mogućnosti da na bilo koji način provjere da li je glasanje izvršeno prema volji i želji osoba s invaliditetom.

U skladu s Izvještajem Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces koji je prihvatila u julu ove godine, Centralna izborna komisija BiH uputila je 2. marta ove godine javni poziv domaćim i stranim organizacijama i pojedincima da se uključe u analizu stanja i predlože nove modalitete u izbornom procesu.

Formirana je Ad hoc radna grupa koju čine po dva predstavnika iz CIK-a i Ministarstva za promet i komunikacije, a imat će uvid u tehnologije i biti zadužena za testiranje sistema radi odabira i primjenjivanja u izbornom procesu koji je pred nama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije