"Ratovalo 226 bh. državljana, Kolinda treba da se suoči s Jasenovcem"

Fena
"Ratovalo 226 bh. državljana, Kolinda treba da se suoči s Jasenovcem"
Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je ponovo tvrdnje koje su ovaj put došle od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o dolasku na hiljade osoba s iračko-sirijskog ratišta u BiH.

Iznio je podatak da je 226 bh. državljana boravilo na ovim ratištima, a BiH zna sve njihove podatke, trenutno ih je tamo 115, a 65 ih je poginulo, a u BiH se vratilo njih 46. Od tih 46 za njih 20 je izrečena zatvorska kazna, a ostali su obuhvaćeni istragom.

Na konstataciju hrvatske predsjednice o tome da je vrijeme da se takvim prijetnjama pogleda u oči, Mektić je kazao da bi i oni trebali učiniti isto posebno kada je u pitanju Jasenovac u kojem je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu. 

I danas kao i jučer pozvao je nadležne obavještajno-sigurnosne službe Hrvatske, ali i novinara Večernjeg lista koji je pisao o radikalizaciji u BiH da javno pokažu dokument iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) na koji se pozivaju.

Potvrdio je da on ne postoji, a ukoliko ga pokažu javnosti s pečatom odgovorne osobe iz SIPA-e, Mektić je najavio da će preuzeti punu odgovornost za sve što je do sada rekao.

Dodao je da ne zna šta je pozadina ovakvih, kako ih je nazvao, zlonamjernih pokušaja predstavljanja BiH nesigurnom državom, ali je mišljenja da je sve počelo nakon hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju kojima se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni nad Srbima.

"Došao je red da za nedjela počinjena u prošlom ratu odgovaraju oni koji su ih činili nad srpskim stanovništvom. Hrvatskoj su puna usta podrške za BiH i njen evropski put, ali ako je Evropska unija to što dolazi iz Hrvatske posljednjih nekoliko dana, nikada neću dići ruku za nju", stav je državnog ministra sigurnosti.

Ponovio je da ne bježi od činjenice da BiH, kao i zemlje regiona, imaju problema s terorizmom, radikalizmom i ekstremizmom, ali je naglasio da se BiH s tim odlučno bori te da je rezultat toga činjenica da za šest mjeseci niko iz BiH nije otišao na iračko-sirijsko ratište, a ne postoje ni ozbiljne terorističke prijetnje, mada nije želio isključiti tu mogućnost.

Podsjetio je da je Hrvatska nedavno bila u konfliktu sa Srbijom, a sada se prebacila na BiH zbog čega mu nije jasno koji je  cilj takve retorike  iz ove nam susjedne države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije