Na graničnom prijelazu uhapšen logoraš Meho Orić

Radiosarajevo.ba
Na graničnom prijelazu uhapšen logoraš Meho Orić
Pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, danas oko 16 sati, na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu, granična policija uhapsila je bivšeg logoraša Mehu Orića iz Lukavca, inače porijeklom iz Bratunca.

Prema navodima portala ''Zvornički.ba'' rodbini uhapšenog je saopćeno da je Tužilaštvo BiH protiv Orića podiglo optužnicu na osnovu predmeta Općinskog suda u Zvorniku koji je nadležan za regiju srednjeg Podrinja.

"Žalosno je da naša država hapsi bivše logoraše, a istovremeno, dokazani ratni zločinci koji su ubijali po Bratuncu i Srebrenici i drugim mjestima u Podrinju slobodno hodaju našom državom. Još žalosnije je da predstavnici bošnjačke vlasti šute na sva ova hapšenja koja se trenutno dešavaju. Meho nije bio pripadnik nikakve jedinice, bio je izuzetno mlad kad je uhapšen i odveden u logor gdje je trpio fizičke i psihičke torture i ponižavanja. Ovo hapšenje je nova tortura jednog logoraša i pitam se dokle će ovakvo stanje trajati", kazao nam je večeras u telefonskom razgovoru Suad Ćosić, rođak uhapšenog Orića koji živi u Švicarskoj.

Kako nam je kazao Ćosić, Meho Orić je, u decembru 1992. godine, kada je sa grupom svojih prijatelja i komšija pokušao da pređe na slobodnu teritoriju, uhapšen u rejonu Baljkovice kod Zvornika i odveden u logor Batković gdje je proveo punih šest mjeseci.

Orić je godinama odlazio u svoje Podrinje, da je, također, bezbroj puta bez ikakvih problema prelazio granicu BiH, a posljednji put je to bilo prije nekoliko mjeseci.

Inače, Orić se nalazio na privremenom radu u Francuskoj i sa porodicom se vraćao kući u Lukavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije