Na ferijalni rad u Njemačku iz BiH godišnje ode od 30 do 50 studenata

Fena
Na ferijalni rad u Njemačku iz BiH godišnje ode od 30 do 50 studenata
Pixabay / Ilustracija

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić razgovarao je danas s predstavnicima unija studenata iz BiH o programu ferijalnog rada u SR Njemačkoj koji provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH, posebno u kontekstu bojazni o odlasku mladih iz BiH. Informirao ih je o načinu i uvjetima apliciranja, te dosadašnjim iskustvima studenata.

Direktor Bandić je naglasio da se u posljednjih pet godina broj studenata koji su otišli na ferijalni rad u Njemačku kretao između 30 i 50 godišnje, dok su se odobrene kvote u istom periodu kretale u rasponu od 150 do 300 studenata godišnje.

"Zbog tog nesklada direktor Agencije je pozvao studente da se u većem broju prijavljuju na program jer, osim zarade, program vodi stjecanju radnog iskustva i razvijanju vještina koje mladi ljudi mogu iskoristiti kasnije prilikom zaposlenja", navodi se.  

Taj program ne predstavlja opasnost za odlazak mladih osoba jer se, kako ističu iz Agencije, sve osobe nakon završetka ferijalnog rada vrate u BiH, s novim znanjima i iskustvima.

"Direktor Bandić osvrnuo se i na problem zapošljavanja mladih, te prezentirao rezultate posredovanja Agencije za rad i zapošljavanje BiH s naglaskom da su osobe koje odlaze na rad u inostranstvo putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH dominantno srednje stručne spreme ili KV kvalifikacije, sve sa suficitarnim zanimanjima, dok se mlade osobe s visokom stručnom spremom najbrže zapošljavaju na domaćem tržištu rada", saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na današnjem sastanku s direktorom Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamerom Bandićem, u prostorijama Agencije, bili su predsjednik unije studenata Univerziteta u Zenici Denis Vejzović i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merim Serdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije