Na dnevnom redu izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Radiosarajevo.ba
Na dnevnom redu izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma
/ Parlament BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Mladen Bosić sazvao je za danas konstituirajuću sjednicu tog doma u novom sazivu.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata izabranim poslanicima trebalo bi biti obavljeno prije početka konstituirajuće sjednice.

U skladu s odredbama Poslovnika, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući. U novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDP BiH).

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma, SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA. Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije