Na današnji dan prošle godine izmjereno -27 stepeni, danas 16

AA
Na današnji dan prošle godine izmjereno -27 stepeni, danas 16
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U BiH proteklih dana vladaju iznadprosječne temperature zraka koje su se u ovo vrijeme prošle godine kretale u intervalu između desetog i tridesetog podioka ispod nule.

Najniža temperatura 8. januara 2017. godine izmjerena je u Sokocu, gdje je iznosila minus 27 stepeni Celzijusa, dok se u Sarajevu živa u termometru tada spustila na minus 22,2, što je najniža temperatura izmjerena u gradu u posljednjih nekoliko decenija. 

Prema posljednjim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, danas je u glavnom gradu BiH izmjereno 12 stepeni Celzijusovih, dok se jutros u sedam sati živa spustila na 11. Najviša temperatura do 11 sati izmjerena je u Gradačcu gdje je iznosila 16 stepeni.

Prema riječima Dženana Zuluma, klimatologa FHMZ-a, prošle godine nad Bosnom i Hercegovinom bila je sasvim drugačija sinoptička situacija u odnosu na januar 2018. godine.

"Prodor hladne zračne mase sa krajnjeg sjevera kontineta u januaru prošle godine uslovio je izrazito hladno vrijeme. Temperature zraka tada su bile u većini krajeva naše zemlje ispod  minus 20 stepeni. U Sarajevu (Bjelave) je najniža temperatura iznosila minus 22,2 stepena, a na Butmiru izmjereno je minus 26. Zadnji put niža temperatura na Bjelavama izmjerena je 1947. i iznosila je minus 25,6 stepeni. Na jugu zemlje temperature su se spuštale i do minus 10, što su najniže temperature u januaru od 1979. godine", podsjetio je Zulum.

Kako je kazao, ovih dana prodor toplih zračnih masa sa sjevera afričkog kontinenta uslovljava nadrosječno toplo vrijeme.

"Maksimalne temperature zraka za dane vikenda kretale su se, naprimjer, u Gradačcu 18,6, Sanskom Mostu 18,3, Sarajevu 14,6 a u Mostaru 14 stepeni. Iako su ovo visoke temperatue za januar, one su ipak daleko od najviših koje su dosad izmjerene. Niže su četiri do pet stepeni. Iako se radi o istom mjesecu, to je vremenska distanca od godinu dana. Temperature zraka i unutar mjesec dana znaju da imaju velike skokove i padove. Poput nekog 'roller costera' temperatura se diže, a zatim jako ponire ili obnuto. Prošle godine januar je bio jako hladan, a zatim smo bili svjedoci jednog od najtoplijih februara u ovom stoljeću", kazao je za AA Zulum.

Prema prognozama FHMZ, Bosna i Hercegovina će do kraja sedmice biti pod uticajem tople zračne mase sa sjevera Afrike, koja će uslovljavati pretežno oblačno i nadprosječno toplo vrijeme.

Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni imaće vrijednosti od devet do 14 stepeni Celzijusovih, a u Hercegovini od 12  do 16.

Za dane vikenda prema sinoptičkim kartama doći će do pada temperature zraka. U jutarnjim satima u Bosni je moguća i pojava slabog mraza.

U periodu od 15. do 22. januara prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom u većem dijelu zemlje. Snijeg i susnježica su mogući u centralnim i zapadnim područjima zemlje, kao i na planinama. Temperature zraka biće nešto iznad prosjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije