Na Bjelašnici temperatura skoro kao u Hercegovini: Evo i prognoza za dane vikenda

Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici temperatura skoro kao u Hercegovini: Evo i prognoza za dane vikenda
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / BJelašnica

Jutros je veći dio Bosne pod maglom. Vedro je u Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Sokolac -10; Livno -6; Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg i Srebrenica -5; Stolac -4; Grude, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica -3; Bijeljina, Doboj i Gradačac -2; Bihać, Sanski Most i Zvornik -1; Banja Luka i Prijedor 0; Bjelašnica 1; Trebinje 3; Mostar 6; Neum 8°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951hPa, za 7hPa je veći od normalnog i opada.

Bioprognoza: Sa sunčanim intervalima i višim temperaturama, biometeorološka prognoza povoljnija je za Hercegovinu i jugozapad zemlje, dok bi u unutrašnjosti, dugotrajna magla i povećana oblačnost mogli uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima i meteoropatima. Poželjno je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, naročito u jutarnjim i večernjim satima. Usljed stabilnog vremena moguće su epizode zagađenijeg zraka u gradskim sredinama. 

Danas u većem dijelu Bosne dugotrajna magla. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama sunčano. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, u sunčanim područjima od 9 do 14°C. U Sarajevu dugotrajna magla. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2°C.

U subotu na sjeveru zemlje, kao i po kotlinama centralen i istočne Bosne sa maglom i niskom naoblakom. U ostalim područjima sučnao uz postepeno naoblačenje tokom dana. U večernjim satima ponegdje na sjeverozapadu Bosne je moguća slaba kiša ili susnježica. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 8 do 12 °C.

U nedjelju u Bosni oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa slabom susnježicom ili snijegom. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 2 do 7, a dnevna od 0 do 5, na jugu od 6 do 11 °C.

U ponedjeljak u Hercegovin i zapadnim područjima Bosne sunčano. U ostatku Bosne oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 0 do 4, a dnevna od -1 do 4, na jugu od 6 do 11 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije