Na Bjelašnici -8, u Neumu jutros 12 stepeni: Objavljena prognoza do petka

Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici -8, u Neumu jutros 12 stepeni: Objavljena prognoza do petka
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Sunčanije je na jugoistoku Hercegovine. U zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne u nizinama pada kiša, lokalno i susnježica, a u višim područjima snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -8; Ivan Sedlo -1; Sokolac 0; Bugojno i Sarajevo 2; Bihać, Jajce i Livno 3; Banja Luka, Doboj, Drvar, Sanski Most, Tuzla i Zenica 4; Bijeljina, Gradačac i Zvornik 5; Brčko 6; Grude 7; Mostar i Široki Brijeg 9; Trebinje 10; Stolac 11; Neum 12°C. 

Bioprognoza: Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Pojačan osjet hladnoće, usljed nižih temperature i većeg sadržaja vlage u zraku, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti. 

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Padavine u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i u Hercegovini. U nizinama kiša, u centralnim i zapadnim područjima lokalno i susnježica, a u višim područjima snijeg. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. U Sarajevu oblačno sa kišom. Prije podne može padati i susnježica. Poslije podne prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura oko 4°C.

U srijedu u Bosni će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od poslijepodnevih sati. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 17°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Šta su Babine huke i zbog čega u martu treba tri puta "posoliti"

Proljeće je na samim vratima, a dolaskom proljeća imat ćemo vremenske prilike koje i priliče ovom godišnjem dobu. Ipak do kraja marta, a to smo se mogli uvjetiri i danas, bit će promjenljivo vrijeme jer se i prema narodnoj meteorologiji nekada mart zvao Babine huke ili Baba Marta - zbog jakih vjetrova i promjenljivosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije