Studenti iz Turske u akciji za malog Arslana: Prodavali turska i bosanska jela

Radiosarajevo.ba
Studenti iz Turske u akciji za malog Arslana: Prodavali turska i bosanska jela
Grupa turskih studenata organizirala je danas u Sarajevu humanitarnu akciju za šestomjesečnog Arslana Kulačića, kojem je odmah po rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu, a čije se liječenje nije moglo nastaviti u Bosni i Hercegovini, već u Turskoj.

Samo nekoliko dana otkad je objavljena vijest da je šestomjesečnoj bebi potrebna hitna pomoć, građani iz cijele BiH i šire ponudili su pomoć i za četiri dana prikupljen je dio sredstava, čime je obezbijeđen odlazak Arslana na liječenje u Turskoj.

Akcija prikupljanja pomoći za Arslana nastavljena je i danas, a u tu svrhu mladi iz Turske koji studiraju na univerzitatima u Sarajevu, pripremili su jela turske i bosanske kuhinje koja prodaju na Baščaršiji.

Arslan_Kulacic_humanitarni_bazar_AA7.jpg - undefined
"Čujemo za bolest mnogih beba, a željeli smo barem za jednu nešto učiniti. Hvala Bogu podrška dječaku je stigla iz svih dijelova BiH, ali i izvan njenih granica i mi smo željeli nešto uraditi. S akcijom u Laheri Book Cafeu počeli smo oko 13 sati i planiramo da ostanemo ovdje do 22", kazala je studentica Beyaz Basaran. 

Sva prikupljena sredstva studenti će uplati na račun koji je za šestomjesečnog dječaka otvorila humanitarna organizacija Pomozi.ba. 

Arslan je jučer otputovao u Tursku te je operiran odmah po dolasku na kliniku Acibadem u Istanbulu, potvrdio je na Facebooku njegov otac Sabahudin.

Arslanu je dijagnosticiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operiran u UKC Tuzla, ali se uprkos uspješnoj operaciji tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao, međutim liječenje se nije moglo nastaviti u BiH, pa su roditelji spas za svoje dijete vidjeli u Turskoj.

Porodica je navela da su nakon pregleda dokumentacije, turski doktori preporučili isključivo hemoterapiju od 18 mjeseci, koja košta 133.000 eura.

Na apel porodice Kulačić u petak je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava. Pozivom na jedinstveni humanitarni broj za sve operatere - 17006, građani BiH su u mogućnosti da doniraju dvije konvertibilne marke (KM) za Arslana. 

Za pomoć dječaku otvoreno je nekoliko žiro računa za uplate u BiH i van BiH, a koji se mogu pronaći na zvaničnoj Facebook stranici organizacije Pomozi.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije