MVP: Pokrenuta istraga povodom otvaranja Ivanićevog pisma

Anadolija
MVP: Pokrenuta istraga povodom otvaranja Ivanićevog pisma
Zbog pisama koje je članovima Predsjedništva BiH uputio Međunarodni sud pravde u Haagu i koje su ovih dana glavna tema u slučaju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, predsjedavajući Mladen Ivanić zakazao je danas konferenciju za medije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak naložio je pokretanje odgovarajućih internih procedura utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ambasadi BiH u Hagu u vezi sa otvaranjem koverte sa pismom Međunarodnog suda pravde upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Istraga je pokrenuta, kako se navodi u saopćenju MVP-a BiH, povodom uočenih nepravilnosti u postupanju sa poštom adresiranom na Predsjedništvo BiH. 

Ranije danas Ivanić je u izjavi medijima u BiH kazao kako je koverta sa pismom iz MSP-a koja je adresirana na njega, "otvorena" iako je on ranije dao nalog ambasadorici BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da se ta koverta ne otvara zbog "nedostatka povjerenja". 

"Ministarstvo inostranih poslova BiH je dana 28. februara 2017. godine, posredstvom ambasade BiH u Hagu, primilo kovertirane pošiljke adresirane na predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH. U postupku prijema i evdentiranja pošiljki, uočeno je da je pošiljka adresirana na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića otvorena, nakon čega je internim procedurama utvršeno da ista nije otvorena od strane službenih lica u sjedištu Ministarstva inostranih poslova", navodi Ministarstvo vanjskih poslova BiH. 

U saopćenju se dodaje kako su pošiljke istog dana u 14,30 sati upućene Predsjedništvu BiH.

"Uz pošiljke, Predsjedništvu BiH su dostavljeni i detaljni zapisnici o okolnostima vezanim za postupanje sa nvedenim pošiljkama i konstatacijom da je jedna od istih otvorena", saopćeno je iz MVP-a BiH. 

Zahtjev za reviziju predao je agent BiH pred MSP-om Sakib Softić u četvrtak.

Političari iz Republike Srpske osporavaju Softićev legitimitet.

Iz MSP-a su odmah po predaji zahtjeva upućena pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Ivaniću i članovima Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije