Muzur: Elektronska aplikacija za prijavu gostiju najveći projekt do sada

A. B.
Muzur: Elektronska aplikacija za prijavu gostiju najveći projekt do sada
Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao je kako je elektronska aplikacija za prijavu gostiju najveći projekt pokrenut do sada, ali kako je neplaćanje boravišnih taksi i dalje najveći problem.

Kanton Sarajevo svake godine se trudi privući što veći broj turista, ali je za savršenu koordinaciju i dobru sponu između gostiju i hotelijera potrebno sistemsko rješenje. Upravo će, prema riječima direktora Turističke zajednice KS-a, u tome najbolje pomoći elektronska aplikacija prijave i odjave gostiju koja je već zaživjela u nekoliko hotela u Sarajevu.

Muzur je istaknuo kako su se već počele iznalaziti najbolje solucije za sistemsko i trajno rješenje kako bi se ponuda glavnoga grada Bosne i Hercegovine obogatila.

"Svake godine se trudimo da broj turista bude što veći, međutim s jedne strane imamo kapacitete koje moramo unaprijediti, razviti i proširiti, a s druge strane moramo raditi najbolje što možemo kako bi Sarajevo postalo top svjetska destinacija. U svemu je najbitnija organizacija, koja na prvom mjestu podrazumijeva prijavu i odjavu gostiju, odnosno kontrolu boravka gostiju u našoj zemlji. Ni mnogo veće zemlje od naše nemaju sistemsko rješenje pa je to i nama teško uskladiti. U prethodnom periodu boravili smo u Beču, Singapuru i drugim većim gradovima gdje smo uvidjeli da se i tako veliki gradovi susreću sa sličnim problemima. Kako bismo unaprijedili turističku ponudu Sarajeva i organizaciju doveli na najbolji mogući nivo, napravili smo elektronsku aplikaciju za prijavu gostiju, odnosno sistem putem kojeg hotelijeri prijavljuju goste Turističkoj zajednici KS-a i Uredu za strance", naveo je Muzur te dodao kako je to samo jedan od načina kako sistemski riješiti nagomilane probleme.

Na stabilne i funkcionalne aplikacije, odnosno baze podataka, bit će lakše koordinarati odnos između gostiju i hotelijera. Aplikacija će Turističkoj zajednici KS-a dati uvid u broj legalno prijavljenih gostiju, broj noćenja, zemlje iz koje dolaze turisti, kao i to iz koje zemlje raste i opada broj turista.

"Sve su to izvještaji i cifre, a u čijim uvidom možemo povlačiti konkretne poteze. Nažalost, to do sada nije bio slučaj, što je jedini način na koji može funkcionirati Turistička zajednica i na osnovu čega se može praviti plan i program. Svima treba biti jasno da Turistička zajednica nije više udruženje građana niti interesna skupina, već institucija KS-a koja je ušla u sistem rada, ima svoj plan, program i izvještaj te koju kontrolira Skupština KS-a i na koncu je sve transparentno", kazao je Muzur.

Lanci svjetskih hotela doprinose imidžu Sarajeva

Shodno povećanju broja turista, noćenja i zainteresiranosti za Sarajevo, u gradu se stalno grade hoteli te se na taj način kapacitet broja mjesta konstantno povećava, što je, prema riječima našeg sagovornika, vrlo pozitivan trend.

"Vrlo je važno da imamo lance svjetskih hotela jer se i na taj način privlače turisti i doprinosi se imidžu Sarajeva. U narednom periodu će, prema našim saznanjima, u Sarajevu doći još dva svjetska hotelska lanca. Siguran sam da turisti nakon posjete Sarajevu nose pozitivna iskustva jer smo najdruštveniji u regiji, a to je najpozitivnija stvar. Krajem jula planiramo napraviti istraživanje gdje ćemo uzeti uzorak od više od 1.000 turista, podijeliti im upitnike s pitanjima koliko su zadovoljni turističkom ponudom Sarajeva, šta bi mijenjali i slično, a rezultati će nam dati uvid u stanje na terenu te ćemo tako razvijati i unaprjeđivati sve ono što do sada nije dobro funkcioniralo", govorio je direktor kantonalne Turističke zajednice o projektima.

Pojasnio je tezu kako je siguran da je Sarajevo više siguran grad nego neka top turistička destinacija u svijetu, samo da je kod njih, kako je rekao, drukčija klima pa to znaju amortizirati, odnosno izbjeći eksponiranost kada je riječ o tome.

"Postoji mnogo pozitivnih stvari o Sarajevu, a svemu mnogo više mogu doprinijeti mediji. Pozitivna stvar u posljednjem periodu je dodatno i veliko gradilište na Bjelašnici koje je sigurno najveće u regionu. Vertikalni transport i osnježivanje će, prema najavama biti završeno do kraja godine. Za planinski turizam potrebno je još dodatnih sadržaja, ali se nadamo da će i to procvjetati. U najavi je također i gradnja još nekoliko hotela i sportske dvorane na Bjelašnici", rekao je Muzur.

Neplaćanje boravišne takse veliki problem

Kontrola naplate boravišne takse u Kantonu Sarajevo još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, a izvještaj pokazuje da na osnovu broja djelatnika stanje nije baš najbolje.

"U ovoj godini pokušat ćemo pojačati kontrolu na terenu. Građani trebaju znati da problem nastane kada hotelijeri boravišnu taksu trebaju prebaciti na turističku zajednicu, a oni to ne urade nikakako ili prebace takse samo za jedan broj gostiju", pojasnio je.

Inače, ugostitelji i hotelijeri dužni su od gostiju naplatiti boravišnu taksu u iznosu od dvije KM. Ako to ne urade, prema Uredbi o boravišnoj taksi FBiH, slijedi kazna od 200 do 2.000 KM. Direktor Turističke zajednice kao važan segment u rješavanju nagomilanih problema ističe da je najvažnije kada je riječ o organizaciji Turističke zajednice KS-a, da to više ne bude zajednica, već kompanije za destinacijski menadžment. Drugim riječima kompanija koja upravlja određenom turističkom destinacijom, pokušava stvoriti javno-privatno partnerstvo i tako unaprijediti svoju ponudu. 

Pozitivna vijest je, kako je izjavio Muzur, što je prema najnovijoj odluci Ustavnog suda FBiH Zakon o turizmu u Kantonu Sarajevo donesen u skladu s Ustavom FBiH. Muzur je, shodno tome, potcrtao da će svi oni koji se bave ugostiteljstvom svoju ljubavi prema turizmu najbolje iskazati plaćanjem računa na kraju godine, odnosno da su sve svoje obaveze prema državi na vrijeme izmirili.

"Nastojat ćemo napraviti proizvod Sarajevo o kojem ćemo ići i pričati po svijetu", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije