Muslimani danas obilježavaju rođenje poslanika Muhammeda

Anadolija
Muslimani danas obilježavaju rođenje poslanika Muhammeda
Muslimani danas obilježavaju dan u kojem je rođen Muhammed a.s. - Mevlud. 

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

"Mi smo te ( Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur'anu. Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“ Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, za muslimane, najavljen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe. Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.

Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. istovremeno sa ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki.

Danas će u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu povodom 12. rebiu-l-evvela kazivat će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Sinoć je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučen centralni mevlud na kojem je mevludsko predavanje održao dekan Fakuleta islamskih nauka u Sarajevu prof. Zuhdija Hasanović.

Uprava za vjerske poslove svim muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori čestitala je Dan mevluda sa željom da budu istinski sljedbenici pečata poslanstva i Milosti svjetovima, Muhameda a.s.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije