Muriz Memić nakon današnjeg suđenja: Ja neću stati, mene Dženan tjera

S. H.
Muriz Memić nakon današnjeg suđenja: Ja neću stati, mene Dženan tjera
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Sud dobio nalaz: Novo vještačenje otkriva kako je stradao Dženan Memić

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Potvrđeno je to za Novinsku agenciju Patria iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Vještak saobraćajne struke Centra za vještačenje Zenit iz Banje Luke Aleksandar Jefić rekao je u svom iskazu kako nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka, te da vještaci smatraju da se ova nesreća nije dogodila ilibarem na način kako je to opisano. 

Nakon što ga je dva sata ispitivao tužilac Sead Kreštalica, Jefić je istakao kako je naišao na kontradiktornosti u ovom slučaju, kako se ne slažu nalazi fotografije obdukcije i nalazi vještačenja, kao da su mu i kolege medicinske struke rekle da su neke radnje preskočene. 

Tužilaštvo je uložilo prigovor na nalaz vještaka, te su predložili da se izvrši novo vještačenje izvan teritorije Bosne i Hercegovine.

Vještaj mašinske struke Slaviša Stojnić rekao je kako oštećenja na kombiju koji je navodno vozio Ljubo Seferović nisu mogla nastati udarcem o glavu (a stradali Dženan Memić je imao povrede glave, op. a). 

Aleksandar Jefić, Dragan Slavić i Slaviša Stojnić - undefined

Vještaci Aleksandar Jefić, Dragan Slavić i Slaviša Stojnić

Vještak Jefić rekao je okupljenim novinarima nakon ročišta kako je više od 80 posto vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

"Tragovi na odjeći pješaka možda nisu nastali na mjestu događaja", rekao je Jefić.

Vještak Stojnić naveo je kako bi morala biti velika brzina da glava pješaka napravi oštećenja na kombiju.

Direktor Centra za vještačenje Dragan Slavić rekao je kako će biti ispoštovan rok od mjesec za nalaze vještaka medicinske struke.

Advokat Seferovića Rusmir Karkin rekao je kako su vještaci osporili dokaze, te kako ovo pokazuje da teorija Tužilaštva pada u vodu.

"Sigurno nije bila saobraćajna nesreća", rekao je Karkin.

Dženanov otac Muriz Memić, čestitao je vještacima što su izdržali pritisak tužioca Seada Kreštalice.

"Ja neću stati, mene Dženan tjera. Neće im proći. Evo doći će i vještak medicinske struke pa će potvrditi nalaz obdukcije da je bilo ubistvo, i bilo je", rekao je Memić.

Danas će, kako je rekao, podnijeti zahtjev da se Ševal Kovačević razriješi dužnosti vještaka jer je izmislio saobraćajnu nesreću.

U sudnici je danas bio prisutan i veliki broj građana koji je odlučio dati podršku porodici Memić.

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije