Muriz Memić i Davor Dragičević ličnosti godine u BiH!

Radiosarajevo.ba
Muriz Memić i Davor Dragičević ličnosti godine u BiH!
Foto: Radiosarajevo.ba / Muriz Memić i Davor Dragičević

Ličnosti godine u Bosni i Hercegovini su Muriz Memić i Davor Dragičević, piše ins.ba

Očevi koji su ujedinili Bosnu i Hercegovinu u borbi za istinu i pravdu, te svojom snagom zadivili našu zemlju, region, pa i svijet, ponajviše u našem društvu zaslužuju ovakvu titulu, što želimo ukazati bh. javnosti.

Borba Muriza Memića za otkrivanje ubica njegovog sina Dženana, koji je brutalno stradao u Velikoj aleji na Ilidži traje više od 1000 dana, a Davorova i njegove porodice već devet mjeseci, i upravo su oni obilježili godinu za nama.

Upravo su oni izazvali više straha kod vladajućih elita nego ijedna od nekoliko stotina opozicionih stranaka i mahom kontroliranih medija!

Da je Bosna i Hercegovina malo veća, a vijesti iz naše zemlje dostupnije na svjetskoj pozornici, vjerujemo da bi upravo ove, nadasve snažne ličnosti, bile i na naslovnici slavnoga magazina Time.

No, to ne znači da drama na ulicama bh. gradova nije privukla pažnju medija diljem planete.

Britanski Guardian, američki New York Times, kao i drugi svjetski listovi su zadnjih dana prenosili priče agencija Reuters i Associated Press o protestu i hapšenjima grupe „Pravda za Davda“ u Banjoj Luci. I fotografije s protesta u Sarajevu našle su mjesto u svjetskoj javnosti.

Pod naslovom “Protest bosanskih Srba raste povodom nezadovoljstva zbog misteriozne smrti studenta”, podsjetimo, Guardian je objavio u nedjelju članak, navodeći da je slučaj Dragičević “fokusirao frustracije” građana na “korupciju i slabu vladavinu zakona.”

„Ovi protesti su ujedinili ljude iz Sarajeva i Banje Luke, a pokazali su i sveopšte nezadovoljstvo ljudi u BiH niskim životnim standardom, raširenom korupcijom i pokušajima podjele stanovništva po etničkoj pripadnosti. Demonstranti su nosili natpise na kojima je stajalo: ‘Ko štiti ubice’ i ‘Želimo istinu'“, pisao je AP o protestima u Sarajevu.

Autor članka agencije Reuters, također, navodi da se devetomjesečni protest Davora Dragičevića “razvio u veći pokret građana kojima je dosta korupcije”, i onoga što tvrde da je “slaba vladavina zakona u Bosni”.

Agencija podcrtava da su prošle sedmice održani manji protesti podrške za Dragičevića u Srbiji i Hrvatskoj, kao i da su tada hapšeni opozicioni političari u Republici Srpskoj koje je Dodik optužio za “manipulisanje” protestima.

New York Times i ABC News su prenijeli članak agencije Associated Press, koji tvrdi da je pokret ‘Pravda za Davida’ “inspirisao proteste koji traju mjesecima i odražavaju nezadovoljstvo zbog korupcije i nezaposlenosti u ovoj balkanskoj zemlji.”

Deutsche Welle i Radio Free Europe su također objavili članke u kojima je opisana hronologija svih dešavanja u slučaju Dragičević. DW je također naveo tvrdnje Milorada Dodika da iza protesta stoji “strani faktor”, prije svega Velika Britanija, koju je Dodik optužio da radi na rušenju Republike Srpske.

Muriz je, podsjetimo, dao podršku Davoru nakon hapšenja i maltretiranja, zajedno su bili i kod člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, nastupali u javnosti, a dijele i advokata Ifeta Ferageta. Njihova borba je zajednička, pa mora biti i ovaj izbor.

Odluku o izboru Muriza Memića i Davora Dragičevića za ličnosti godine donesena je u danima dok ulicama Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Beograda, Zagreba i drugih gradova odjekuje „pravda“, „pravda“....

U trenutku dok MUP Republike Srpske raspisuje potjernicu za Davidom Dragičevićem, čovjekom koji samo traži istinu o svom sin, a novinar Slobodan Vasković javno pita: „Mile, gdje je Davor?“.

Također, ovu odluku saopćavamo nakon ponovnih velikih protesta porodice Memić i građana Sarajeva.

"1050 dana tražim pravdu. Izgleda da se pravda mora tražiti na ulici. Izgleda da se svi prave ludi. Ja imam dokaze, sve znam ko je ubica, doći ću na kraju do pravde. Država ne radi svoj posao, čekamo Tužilaštvo BiH da otvori istragu i da konačno rade svoj posao", rekao je Memić na protestima 30. decembra.

Bh. informativni servis INS želi i na ovaj način, makar i u skromnim uvjetima, skrenuti pažnju na važna pitanja u našem društvu.

Ona su, ujedno, i odgovor na aktuelne dileme bh. političara kako zaustaviti odlazaka mladih nezapamćenih razmjera.

A šta može biti važnije od života naše djece i zahtjeva da ova država uspostavi sistem u kojem se, konačno, neće moći dešavati brutalna ubistva mladih ljudi, a da zloupotrebom položaja, moći i korupcijom takva vrsta zločina bude zataškana, nalogodavci skriveni...

No pasarán! Pravda za Dženana! Pravda za Davida!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije