Dan policije: Ovaj posao je težak, a mogao bi biti bolje plaćen

Anadolija
Dan policije: Ovaj posao je težak, a mogao bi biti bolje plaćen
Foto: Arhiv / Ilustracija
Postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, danas je u Tuzli počelo obilježavanje Dana policije ovog kantona.

”Zasigurno mogu kazati da su u protekloj godini postignuti značajni rezultati u odnosu na 2015. godinu. U domenu javnog reda i mira smanjen je broj prekršaja, kao i kriminaliteta. Dva su slučaja uznemirila građane, a to su ubistvo Seada Hajdarevića u Gornjoj Tuzli i razbojništva koja su se od avgusta prošle do februara ove godine dešavala u Lipnici, Brgulama i Ljepunicama. Pripadnici MUP-a TK uspješno su riješili te slučajeve i lica su stavljena pod kontrolu Tužilaštva TK”, izjavio je Husein Topčagić, ministar MUP-a TK.

Topčagić je podsjetio da su u protekle dvije godine obnovljeni vozni park i sredstva veze, a naveo je da se radi na nabavci uniforme za specijalne jedinice i opreme za sve službenike, te specijalističke opreme za jedinicu za podršku.

”Naš je cilj nastavak stvaranja jake i efikasne policije, koja će biti kadrovski osposobljena i materijalno-tehnički opremljena. U februaru ove godine zaposlili smo 60 mladih kadeta, dok ih se još 60 školuje na Policijskoj akademiji”, rekao je Topčagić.

Policijski komesar Fadil Šljivić rekao je da zajednica vjeruje pripadnicima MUP-a TK, koji daju svoj maksimum u teškim ekonomskim prilikama.

”Ovaj je posao težak, a mogao bi biti bolje plaćen. Znamo da plaće policajcima nisu iste u svim kantonima u FBiH, ali mi iz TK razumijemo složenost situacije i mogu reći da se solidarišemo sa radnicima propalih preduzeća. Inače, važna nam je saradnja s građanima i prema mojoj ocjeni, oni imaju povjerenja u naš rad”, rekao je Šljivić.

Govoreći o rezultatima rada u 2016. godini, Šljivić je naveo da je smanjenjen broj krivičnih djela, kao i ukradenih automobila, oduzetih kilogramima droge...

”Iako smo najmnogoljudniji kanton u FBiH, smanjen je broj prekršaja zbog remećenja javnog reda i mira. Ono što je i dalje problem jeste povećanje saobraćajnih nezgoda za pet procenata, u kojima je poginulo 36 osoba, odnosno jedna manje nego u 2015. godini. Inače, putnička mreža u našem kantonu pravljena je za 60.000 vozila, a registrovano ih je 125.000”, podsjeća Šljivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije