Reakcije / MUP RS-a: Nabavku novog oružja odobrile su nam institucije BiH

13. 02. 2018. u 18:57:00 Fena

Shares:0

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske tvrde da je Direkcija za promet naoružanja i vojne opreme RS-a, u postupku nabavke vatrenog oružja za opremanje MUP-a RS-a, pribavila sve potrebne saglasnosti koje izdaju nadležne institucije BiH.

Entitetska policija nabavlja vatreno oružje iz preduzeća "Zastava oružje“ iz Kragujevca u Srbiji, a putem Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

Napominju da policijski službenici MUPRS-a trenutno koriste oružje koje je u prosjeku staro oko dvadeset godina,u.

"Plan Ministarstva je da svaki policijski službenik, osim redovne opreme, duži i kratko i dugo naoružanje, što je u skladu sa zakonom. S tim u vezi, količina nabavljenog naoružanja, tačnije broj dugih cijevi, neće prelaziti broj policijskih službenika zaposlenih u ovom ministarstvu", naveli su iz MUPRS-a.

Prilikom posjete Ruskoj Federaciji ministar unutrašjih poslova RS-a Dragan Lukač potpisao je u Moskvi, kako napominju, Memorandum o razumjevanju između MUP-a RS-a i Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije za Grad Moskvu, koji je u skladu sa odredbama Sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije i Ministarstva sigurnosti BiH.

"Memorandum je izraz prepoznate potrebe potpisnica za čvršćom saradnjom i ostvarivanja direktnog kontakta u oblasti suzbijanja i borbe protiv transnacionalnog kriminala i najtežih krivičnih djela, a sve u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava i sloboda građana Republike Srpske i Ruske Federacije", naveli su iz MUPRS-a.

Radovi u Centru za obuku policije RS-a, u Zalužanima kod Banje Luke, su u toku, a otvaranje je planirano za Dan Policije RS-a, 4. aprila.

Ranije je to bila bivša vojna kasarna Zalužani.

NEMA KOMENTARA