MUP RS-a će spremno dočekati "čeličnu damu" iz Rusije

Radiosarajevo.ba
MUP RS-a će spremno dočekati "čeličnu damu" iz Rusije
Policija u Republici Srpskoj uveliko se priprema za posjetu tridesetočlane delegacije Rusije, koja stiže u utorak u Banju Luku.

Gostovanju te delegacije, u kojoj će biti i Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, poznata i kao Putinova "čelična dama", posvećena je velika doza opreza.

To će, prema pisanjima medija iz RS-a uz ostalo, predviđati i obustavu saobraćaja u pojedinim banjalučkim ulicama, a u nekim od kafića neće biti dozvoljeno točenje alkohola.

Također, trebalo bi da bude i zabranjena upotreba dronova, a građanima koji žive ili rade u ulicama kojima će naići visoka delegacija savjetuje se da drže spuštene roletne, te da se ne kreću s predmetima koji bi mogli biti sumnjivi poput ruksaka i torbi.  Svakako, podrazumijeva se da će toga dana na banjalučkim ulicama biti veći broj policajaca.

Građanima je rečeno da ne izlaze u dvorište niti na prozore i balkone u periodu kada bude dolazila delegacija iz Rusije.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine (NS) RS-a, rekao je da ruska delegacija nije imala posebnih zahtjeva kada je u pitanju sigurnost, te dodao da se obavljaju uobičajene sigurnosne provjere i pregled prostora gdje će boraviti.

Inače, Kolegijum NS RS jednoglasno je u petak utvrdio da će svečana sjednica NS RS biti održana u utorak, s početkom u 13:50 sati , kada će se narodnim zastupnicima i gostima obratiti Valentina Matvijenko.

Čubrilović je informirao članove Kolegijuma da su na svečanu sjednicu pozvani kao gosti svi poslanici iz RS u oba doma parlamenta BiH, lideri parlamentarnih političkih partija koje imaju sjedište u RS i druge visoke zvanice. On podsjeća da iza Valentine Matvijenko stoji uspješna politička karijera.

Prema protokolu posjete, Matvijenko sa saradnicima, prije početka svečane sjednice, u 13:15 sati razgovarat će a rukovodstvom Narodne skupštine RS.

Ona je na funkciji predsjednice Vijeća a Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije od septembra 2011. godine.

Prije ove funkcije obavljala je dužnost gubernatora Sankt Peterburga, ali i funkciju zamjenika predsjednika Vlade Rusije. Stalni je član Vijeća sigurnosti Rusije. U javnosti je poznata kao žena od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, pa je zovu i "Putinova čelična dama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije