MUP KS pomogao sa 60.000 maraka MUP-u BPK

Radiosarajevo.ba
MUP KS pomogao sa 60.000 maraka MUP-u BPK
Foto: Vlada KS / Admir Katica i Nizama Rišljanin

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Elvedin Okerić su se danas sastali s predsjedavajućom Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Editom Velić i ministricom unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Nizamom Rišljanin, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova sarajevskog kantona.  

Tom prilikom je ministar Katica u ime Vlade Kantona Sarajevo uručio pomoć od 60.000 maraka Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona za, kako je navedeno, nabavku opreme i materijalno-tehničkih sredstava.

Osim toga, Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo finansirat će i obuku budućih policijskih službenika koji po sistematizaciji radnih mjesta nedostaju ovom kantonu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kantona Sarajevo, a u skladu s našim mogućnostima, u svakom trenutku spremni su pružiti novčanu i druge vrste pomoći svim kantonima na području Federacije Bosne i Hercegovine kako bi na minimum sveli prilike za počinjenje kriminalnih djela. Percepcija sigurnosti direktno se odražava i na kvalitet života građana Bosne i Hercegovine. Kada sam prije nepunih mjesec u Sarajevo pozvao sve ministre i policijske komesare s područja Federacije kazao sam da me ohrabruje snaga zajedništva i poruka koju smo tada poslali svima onima koji su izvor negativnih pojava u društvu, a to je da smo u svakom trenutku spremni sastati se, surađivati, pružiti jedni drugima pomoć te svoje sposobnosti, znanja i vještine staviti u službu države i građana. Koliko smo ozbiljni u toj namjeri pokazujemo već nakon nepunih mjesec od tada, a ovo je tek početak", kazao je Katica.

On je dodao da je u stvarnosti u kojoj živimo porasla uloga koju imaju kantoni, entiteti i država u zaštiti života, imovinske, socijalne i psihološke sigurnosti svojih građana.

"Građani kao odgovorne aktere za postizanje i održavanje sigurnosti smatraju na prvom mjestu policiju. Sigurnost pojedinca u današnje vrijeme je imperativ u mnogim državama i društvima, a da bi pojedinci bili sigurni, moraju se eliminirati sve opasnosti koje mogu narušiti njegov fizički integritet, privatnost, društveni status i slično. Moj imperativ, dok sam ministar unutrašnjih poslova, još jednom podvlačim, je očuvanje lične i imovinske sigurnosti građana i visoko profesionalizirana, dobro osposobljena i tehnički opremljena policija i to ne samo na području Kantona Sarajevo, nego na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine, a što se može ostvariti samo ako budemo u svakom momentu jedni drugima pružali pomoć", naglasio je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije