Subašić: Presuda je očekivana, Orić je časno branio Srebrenicu i svoj narod

A. D.
Subašić: Presuda je očekivana, Orić je časno branio Srebrenicu i svoj narod
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić prokomentirala je za Radiosarajevo.ba presudu Naseru Oriću, komandantu odbrane Srebrenice.

"Mi smo kao udruženje i kao majke ovo i očekivali. Ovo je bila politička optužba. U posljednje vrijeme Tužilaštvo BiH više radi na osnovu nekih političkih smjernica, a ne na pravnim potezima. To se vidi ne samo u ovom nego i u mnogim drugim slučajevima, gdje njihove optužnice padaju. Važno je da se bave komandnom odgovornošću, da odgovaraju oni koji su počinili genocid", kazala je Subašić.

Ističe da nikoga od velikog broja generala nisu priveli u Sud BiH.

"A našeg Nasera Orića, generala Sakiba Mahmuljina, da sada ne nabrajam mnoge druge jesu. Znači, čitavu komandnu odgovornost u Bošnjaka su već procesuirali ili pripremaju privođenja, ali nijednog generala srpske nacionalnosti nisu priveli. A znamo šta je urađeno u Srebrenici u Prijedoru, u Vlasenici i u drugim gradovima. Ovo je sramno! Tužilaštvo se mora prestati baviti politikom", kazala je Subašić, te je dodala:

"Naser Prić je jedino 'kriv' što se branio i što je stao u odbranu svoga naroda. On je naš legendarni komandatnt. On je časno i pošteno branio Srebrenicu. Tužilaštvo je dovodilo lažne svjedoke iz Beograda kako bi napravilo krivu optužnicu. Ali u lažima su krakte noge", kazala je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije