Muhamed  Sacirbey: Zašto je za BiH važna kandidatura Joea Bidena

Radiosarajevo.ba
Muhamed  Sacirbey: Zašto je za BiH važna kandidatura Joea Bidena
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država i senator Joe Biden planira u srijedu objaviti video sa svojom dugo očekivanom najavom kandidature za predsjedničke izbore, objavio je  The Atlantic, navodeći izvore bliske Bidenovim najbližim suradnicima.

Piše: F. V. 

Najava će uslijediti nakon nekoliko mjeseci nagađanja o tome hoće li Biden, dugogodišnji član Demokratske stranke koji je imao prednost u ranim anketama, ponuditi svoju kandidaturu stranci za nominaciju kojom bi 2020. izazvao predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši ministar vanjskih poslova i prvi bh. ambasador pri Ujedinjenim narodima Muhamed  Sacirbey (Šaćirbegović) u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da bi ovo mogla biti važna vijest za Bosnu i Hercegovinu budući je Biden dobro upoznat sa situacijom u našoj zemlji. Posebno s onom od prije 25 godina. Ali da, što je najvažnije, razumije značaj BiH u kontekstu sigurnosti u Europi i zapadnim zemljama, a ne samo kao lokalno pitanje.

"Biden razumije važnost integracija država bivšeg Varšavskog pakta, odnosno jugoistočne Europe u NATO i EU, te da bi to bilo ključno. Aktuelna politika Putinovog Kremlja je takva da je opasnost ne samo sa 'novu Evropu', nego i dio jugoistočne Europe gdje Sovjetski Savez ranije nije bio ni prisutan. Činjenica  da je Biden je kao senator i potpredsjednik SAD-a upoznat sa tim opasnostima je prednost, ali većina mogućih kandidata Demokratske stranke ima slična razmišljanja. Čak i republikanci i mogući protukandidati aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu su slično svjesni opasnosti koju novi svjetski savez neofašizma predstavlja za Ameriku, zapadne demokracije i mir u Evropi", kazao je Sacirbey za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije