Muftijstvo banjalučko: Napad na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas

Fena
Muftijstvo banjalučko: Napad na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas
Foto: Radiosarajevo.ba / Ferhadija džamija u Banjoj Luci

"Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje vandalski čin pucanja na Ferhad-pašinu džamiju u Banjoj Luci, koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama", saopćeno je iz ovog muftijstva.

Od nadležnih institucija očekuje da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

"Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora, posebno sa područja Republike Srpske, očekujemo javnu osudu ovog čina. Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh", poručili su iz Muftijstva banjalučkog.

U saopćenju podsjećaju da je u četvrtak, 23. augusta oko tri sata ujutro, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bila izložena činu koji se, s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim činom.

Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju. Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije