"Mrtva trka" Ulan Batora i Sarajeva: Glavni grad BiH "pobijedio" u večernjim satima

Hina
"Mrtva trka" Ulan Batora i Sarajeva: Glavni grad BiH "pobijedio" u večernjim satima

Glavni gradovi Mongolije i Bosne i Hercegovine "takmičili" su se danas za status glavnog grada s najvećim onečišćenjem na svijetu bilježeći rekordno visoke koncentracije štetnih tvari u zraku.

Na stranicama Airvisuala, portala koji prikuplja podatke s mjernih postaja u gradovima diljem svijeta, Ulan Bator i Sarajevo naizmjenično su bili na prva dva mjesta po stepenu onečišćenja zraka.

U oba grada kvaliteta zraka bila je u smeđoj zoni, koja označava stanje opasno po zdravlje.

U kasnim poslijepodnevnim satima koncentracija mikročestica prašine promjera manjeg od 2,5 mikrometara (PM 2,5) u Sarajevu je bila iznimno visokih 302 mikrograma po prostornom metru.

Prema uobičajenim standardima, štetnim se smatra svaka koncentracija veća od 25 mikrograma jer je riječ o opasnim česticama koje prodiru duboko u dišni sustav. U Ulan Batoru je rekordna koncentracija bila čak 360 mikrograma.

Sarajevo je u večernjim satima učvrstilo neslavno prvo mjesto na popisu glavnih gradova  s najvećim onečišćenjem zraka. Glavni grad BiH teško je pogođen ovim problemom od početka januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije