Mostarska policija znala da će doći do incidenta - ali još uvijek traže počinioce

Radiosarajevo.ba
Mostarska policija znala da će doći do incidenta - ali još uvijek traže počinioce
Foto: Bljesak.info / Incident u Mostaru

Mostarska policija nije dozvolila defile antifašista do Partizanskog groblja zbog upitne sigurnosti, potvrdio je za agenciju Patria glasnogovornik MUP HNK Ljudevit Marić.

Bez obzira što nije bilo šetnje, već su autobusi sa 2.000 učesnika pod policijskom pratnjom došli do Partizanskog groblja, policija ipak nije spriječila napad fašista koji su gađali antifašiste i autobuse. Na Partizanskom groblju fašisti su ispisali ustaške parole i simbole kao znak „dobrodošlice“ za antifašiste poručujući im da tu ne pripadaju.

Marić negira da su bacane kamenice i flaše već navodi da je bačena "samo jedna baklja". Na pitanje da li je počinilac identifikovan i lišen slobode, Marić kaže da policija još traga za počiniocem ili počiniocima.

Nije mogao odgovoriti ni koji broj policajaca je osiguravao današnji skup.

„Bio je dovoljan broj policajaca“, kaže Marić i potvrđuje da su nekoliko dana pred održavanje skupa imali informacije da bi moglo doći do incidenta.

MUP HNK danas je pao na testu opšteg znanja. Incident koji je sigurno mogao biti spriječen adekvatnom reakcijom policije bacio je dodatnu mrlju na podijeljeni Mostar. Ministar MUP HNK Slađan Bevanda (HDZ BiH) nije se oglasio nakon današnjeg divljanja. Ministar Bevanda ostao je nijem na napad na više od 2.000 učesnika današnjeg okupljanja koji su došli iz BiH, ali i zemalja regiona.

Ovakav necivilizacijski napad usred dana uz prisustvo policije samo je pokazatelj da politika HDZ-a dotiče samo dno, braneći ratne zločince i to otvoreno, a pozivajući se punih usta na „evropske vrijednosti“ i nazivajući hrvatski narod „promicateljem evropskog puta BiH“. Za BiH je bolje da ostane okovana duhovima prošlošću nego da pod plaštom lažnih evropskih vrijednosti trpi otvoreni fašizam HDZ-a.

Dok Mostarom mogu defilovati oni koji veličaju presuđene ratne zločince, antifašisti u zapadnom dijelu Mostara ne mogu slobodno hodati, a ni ispoljavati one prave ljudske vrijednosti jer se one kose sa HDZ-ovskom politikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije