Mostarci i treći dan drže gradsku deponiju u blokadi: Štitimo našu djecu

Fena
Mostarci i treći dan drže gradsku deponiju u blokadi: Štitimo našu djecu
Foto: Fena / Blokada deponije Uborak

Skupina stanovnika Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče" treći dan drži u blokadi gradsko odlagalište otpada "Uborak".

Smrtonosni piralen u mostarskim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda!

Problemi s deponiranjem otpada na "Uborku" vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala zadnjih dana kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Da li je mostarski kolektor za otpadne vode ekološka bomba?  

Grupe građana "Jer nas se tiče" traži saniranje gradskog odlagališta te ne dopušta gradskim komunalnim poduzećima odlaganje prikupljenog smeća.

"Molimo vas za solidarnost i podršku, jer će odgovorni za haos sa smećem po gradu najvjerojatnije krivca tražiti u nama, a ne u onima koji su prouzrokovali ovaj građanski bunt. Na ovaj način štitimo našu djecu i sve građane Mostara na dugoročni period", poručili su iz grupe "Jer nas se tiče".

Grad Mostar: Građani se ne truju kontinuirano godinama

Pozvali su sugrađane na razumijevanje te su zatražili njihovu podršku kako bi se primoralo odgovorne da što žurnije pristupe rješavanju ekološkog problema u Gradu na Neretvi.

Šta je piralen i koliko je opasan: Kontakt s kancerogenim uljem koban po zdravlje

"Znamo da vam nije i neće biti lako, ali zamislite kroz šta prolaze stanovnici Bjelopoljske kotline svakodnevno, koji su direktno ugroženi deponijem, uz još jednu napomenu da se ovaj problem odnosi na sve vas, jer kancerogeni, animalni, medicinski i drugi otpad završava u zraku koji udišete, u vodi koju pijete", stoji u priopćenju za javnost neformalne grupe građana "Jer nas se tiče".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije