Žrtve čekaju pravdu: Danas 4. obnovljeno suđenje za ubistvo 13 pripadnika ARBiH

Radiosarajevo.ba
Žrtve čekaju pravdu: Danas 4. obnovljeno suđenje za ubistvo 13 pripadnika ARBiH

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas će, pune tri godine od zadnjeg propalog zakazivanja, konačno biti nastavljena statusna konferencija u slučaju “Vranica” protiv Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića. Oni su optuženi za ubistvo 13 pripadnika Armije RBiH, prenosi BHRT.

Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Pripadnici HVO-a zarobili su 9. maja 1993. godine u komandi Četvrtog korpusa ARBiH u zgradi “Vranica” u Mostaru 13 pripadnika ove vojske. Svi su ubijeni, a za tijelima trojice još uvijek se traga.

Članovi porodica ubijenih ne kriju svoje ogorčenje zbog činjenice da odgovorni za zločin nad njihovim najmilijima do danas nisu osuđeni.

Fahir Penava, muž Azre Penave, predstavnice porodica ubijenih pripadnika Armije BiH u zgradi “Vranice”, prije 25 godine odveden je u nepoznato. A njegova sudbina i mjesto gdje mu se nalaze posmrtni ostaci bili su nepoznati punih 15 godina.

“Ono što je započeto, mora se završiti. Kad-tad završit će se. Zločini učinjeni u ratu ne zastarijevaju, zato samo treba biti uporan. Za pravdu treba veliko strpljenje”, ističe Azra Penava za BHRT.

Danas će biti četvrto, ponovljeno suđenje, podsjeća Penava. Tri presude su bile oslobađajuće, a nakon žalbi Vrhovnom sudu FBiH predmet je vraćan nazad na Kantonalni sud Mostar.

“Kantonalni sud Mostar je do sada činio povrede postupka, zbog čega je Vrhovni sud imao samo mogućnost vratiti na ponovno suđenje”, kaže ona.

Podsjeća i da je bivši oficir HVO-a Željko Džidić, kojem je 2011.trebalo početi suđenje zbog ubistva trinaest zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenog 1993. godine u Mostaru, pobjegao je u Hrvatsku.

“Tokom bjekstva on je tražio da mu se sudi u Hrvatskoj, ali porodice su odbile takav zahtjev i traže da se privede sudu pravde u mjestu gdje je počinjen zločin za koji je optužen”, dodaje Penava.

Što se tiče Aničića i ostalih, ona podsjeća da se proces protiv njih vodi već punih 18 godina pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

“Očekujem konačno istinu i pravdu. Sud je taj koji donosi odluke a oštećeni koji imaju zakonsku mogućnost da se žale i žalit će se”, naglasila je Penava.

Danas će porodice ubijenih, kojima zdravlje to dozvoli, pratiti dešavanje u Kantonalnom sudu u Mostaru. Porodice nestrpljivo čekaju pravdu, pogotovo one koje još nisu pronašle skeletne ostatke svojih najmilijih. Još se traga za tijelima Hasana Balića, Šefke Pobrića i Feđe Huskovića, dok su tijela ostale desetorice pokopana na mostarskim Šehitlucima 9. maja 2008. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije