Monstrum s Grbavice: Batko planirao pobjeći iz zatvora

BIRN - Detektor.ba
Monstrum s Grbavice: Batko planirao pobjeći iz zatvora
PrtScr / Veselin Vlahović
Zbog nediscipline, Veselin Vlahović zvani Batko, koji je osuđen na 42 godine zatvora, prebačen je u Odjeljenje posebnog režima izdržavanja kazne zatvora unutar Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča.

Neslužbeno sam saznao da je on navodno pričao da bi pokušao da pobjegne iz zatvora. Poznato mi je da je imao određenih zdravstvenih problema i da je bio upućen na liječenje u Banju Luku i vraćen ponovno u Foču i da je pod tretmanom izolacije”, kazao je Radivoje Lazarević, koji je branio Vlahovića tokom sudskog postupka pred Sudom BiH.

Presudom Suda BiH, Vlahović je osuđen za ratni zločin počinjen 1992. godine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Prema riječima Lazarevića, Vlahović se, slikovito rečeno, nalazi u izolaciji koja znači “zatvor u zatvoru”. “Nije u režimu koji je zadan za zatvorenike, nego u strožijem”, kazao je Lazarević, javlja BIRN - Detektor.ba.

U Ministarstvu za pravdu Republike Srpske (RS) potvrdili su da se zbog procjene sigurnosnog rizika od eventualnog bjekstva Vlahović nalazi u Odjeljenju posebnog režima.

Duško Šain, načelnik Odjeljenja za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova Ministarstva za pravdu RS-a, kazao je da će Vlahović, na osnovu procjene rizika njegovog ponašanja i vladanja, jedno vrijeme biti smješten u tom posebnom Odjeljenju. Koliko dugo će tu ostati, Šain je kazao da to zavisi najviše od Vlahovića i okolnosti oko njega.

Tu se smještaju sve osobe za koje se procijeni da je neophodan njihov boravak. Ulaze tu i izlaze na osnovu naredbe ministra za pravdu”, pojasnio je Šain.

Vlahović je osuđen kao bivši pripadnik paravojnih formacija Srpske Republike BiH da je od maja do jula 1992. ubio oko 35 osoba, silovao 11 žena, zlostavljao, odvodio u ropstvo, mučio i pljačkao nesrpsko stanovništvo na Grbavici i Kovačićima u Sarajevu. Uhapšen je u Španiji u martu 2010. godine i pet mjeseci kasnije izručen BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije