Molitva za 116 žrtava masakra: Poruka Ahmića je da se ne ponove strašni zločini

Anadolija
Molitva za 116 žrtava masakra: Poruka Ahmića je da se ne ponove strašni zločini
Foto: Anadolija / Godišnjica masakra u Ahmićima
Vjerskim obredom na Šehidskom mezarju u Vitezu, počelo je obilježavanje 25. godišnjice stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici HVO-a, u napadu na selo koji je počeo u rano jutro 16. aprila 1993. godine.

Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na Šehidskom mezarju u Vitezu, proučili Fatihu i Ja-sin i poručili da se događaji koji su se dogodili prije više od dvije decenije ne mogu zaboraviti.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Habiba Ramić je kobnog dana izgubila muža Zenura, djevera, rođake… Tog 16. aprila nije bila u Ahmićima.

"Uradili su to što su i namjeravali. Jutros, kada sam ustala na rani sabah-namaz, došla su sva sjećanja. Sve je bilo isto. Valjda će se to nekad izbrisati. Nemam snage da budem tu. Nisam se mogla vratiti, bile se prejake emocije. Nisam imala hrabrost", ispričala je Habiba koja se nije vratila u Ahmiće s djecom, te danas živi u Zenici.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, podsjetio je da se danas obilježava 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Ahmića, Viteza...

"Prije 25 godina na ovim prostorima, u ovo vrijeme kada razgovaramo, samo se osjetio dim, krv, bol...", istakao je Husić.

Ahmići, istakao je, danas šalju poruku da se ne ponovi i ne zaboravi ono što se dogodilo na današnji dan 1993. godine.

"Jasnu i glasnu poruku da nismo i nikad nećemo zaboraviti šehide Ahmića i BiH. Odgajat ćemo i naše generacije da nikad ne zaborave ko je i na koji način to uradio, i kako nam se to nikada više ne bi ponovilo", naglasio je Husić.

Kako je kazao, danas će premijerno biti poslušana i kasida o Ahmićima.

"Na taj način želimo, kroz učenje ilahija i kasida, skrenuti pažnju da se ovi događaji ne zaborave", dodao je Husić.

U Ahmićima se danas obilježava 25. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a. Nakon posjete mezarju u Vitezu članovi porodica i preživjeli će otići u Ahmiće gdje će klanjati podne-namaz u gornjoj džamiji u ovom selu. Nakon toga će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na spomen obilježju ubijenim stanovnicima Ahmića.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima 1993. bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su 2001. oslobođeni optužbe za zločine u Ahmićima. Kordić je izašao iz zatvora u Austriji nakon što je odslužio dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

Sud BiH osudio je Paška Ljubičića na deset godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Haški sud osudio Tihomira Blaškića na devet godina zatvora, a pušten je na slobodu 2004.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije