Mogherini: Spremni smo uvesti zapadni Balkan u EU

E. H.
Mogherini: Spremni smo uvesti zapadni Balkan u EU
0 / Mogherini: Reformska agenda je prioritet
Predstavnici Europske unije zaduženi za proširenje ove unije, posebno kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana, danas su u Strasbourgu predstavili Strategiju Europske komisije za zemlje u cijeloj regiji, među kojima je i BiH.

Riječ je o dugogodišnjoj strategiji Europske komisije za zemlje regije, koja predviđa njihov put ka euroatlanskim integracijama do 2025. godine, kada bi neke od zemalja iz regije mogle konačno pristupiti ovoj uniji.

"Ova strategija danas je konkretna europska perspektiva za svih šest naših partnera. Naravno da je jasna potreba da njihovi građani mogu uživati ista prava, zaštitu i mogućnosti koja uživaju i građani Europske unije. Pokazano je kako građani Balkana i njihovi lideri žele uvesti svoje zemlje u Europsku uniju, naravno svaka u svoje vrijeme. Znam da je bilo dosta razgovora o 2025. godini kao datumu ulaska u EU. To nije cilj, to nije krajnji rok, nego perspektiva. Strategija je zato tu kao proces koji je moguće izvršiti, za sve one koji pregovaraju o ulasku u EU", istaknula je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Ona je dodala i kako danas nije usvojena samo strategija, nego je otvoren put koji će i EU i zemlje Balkana voditi do novih odluka.

"Izvještaj komisije izlazi u aprilu i pojasnit će sve važne teme u vezi sa odnosima EU sa ovih šest zemalja. Mjeseci ispred nas će biti intenzivni i ambiciozni, a ja se nadam da će oni biti i prekretnica EU jer se u njima govori o razvoju EU, koja u budućnosti može imati nove članice. Nas ne mora biti 27 nego i više, ali je potrebno ispuniti određene uslove. Imamo istu spremnost i odlučnost kao i naši partneri. Naša poruka je hajde da ostvarimo sve naše ciljeve, mi smo spremni da uvedemo Zapadni Balkan u EU, ne nekada daleko već za našeg života. Ali za to trebamo nastaviti naš stalni rad", zaključila je Mogherini.

Njen saradnik i  komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn pojasnio je da je ovo historijska prilika za cijelu regiju, koja se može priključiti uniji.

"Ovo je historijska prilika za cijelu regiju koja pripada Europi i okružena je Europskom unijom. Ima smisla zašto i ova regija treba imati perspektivu u EU, te treba napomenuti da imamo perspektivu za sve zemlje u regiji. Svi u regiji trebaju imati interes da rade na europskim perspektivama i da podržavaju jedni druge. Visoka predstavnica je već govorila o rokovima koje svi spominju. Vrlo je moguće da se jedan ili dva kandidata priključe do 2025. godine, ali potrebno je da se ispune svi uslovi i ispoštuju svi sporazumi. Strategija i svi njeni elementi nisu samo kvazi poziv nego je nešto što zemlje trebaju ispuniti", dodao je Hahn.

On je govorio i o potrebi motiviranja Kosova kako bi se doprinijelo kvalitetnom razvoju dijaloga, te da je to interes i Srbije, i Kosova, i svih zemalja u regiji. Dodao je ipak da strategija nije garant ulaska u EU, nego put u nove poslove.

"Ne govorimo o nekom olakšavanju uslova, ali je indikativno da to može stvoriti neki pozitivan pritisak na političare koji donose odluke u regiji. Velika većina podržava europske integracije i zato je potrebno da oni dobiju ispunjenje svoje želje. Zapadni Balkan i investicije će sada biti otvoreni za mala i srednja preduzeća, te za privatni sektor, ne samo za infrastrukturne projekte. Pred nama je veliki rad, mislim da smo postavili puteve i staze, te mislim da će ovo biti pozitivan dio koji nudi i stvara optimizam. Svi moramo ispuniti svoju domaću zadaću, jer u svim državama članicama postoji neki zamor od proširenja, ali moramo uključiti sve te države da to i njima bude u interesu", pojasnio je Hahn.

Fokus na uvjerljive reforme i pomirenje

Zemlje regije moraju provesti sveobuhvatne reforme u ključnim oblastima, kako bi ispunile kriterije za članstvo u EU. Posebno je tu fokus na ekonomskim reformama, ali i reformama pravosuđe, borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i reformama demokratskih institucija.  putevima.

Šest vodećih inicijativa za podršku transformacije Zapadnog Balkana

EU je već najvažniji donator i investitor u regiji, kao i politički partner zapadnog Balkana. Europska komisija danas je predstavila šest vodećih inicijativa koje će dodatno ojačati saradnju. 

Kako bi se ispunili ciljevi Strategije za Zapadni Balkan i podržala nesmetana tranzicija ka članstvu, neophodno je adekvatno finansiranje. Evropska komisija predlaže postepeno povećanje finansiranja iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) do 2020. godine

Sljedeći koraci na putu ka EU

Politika proširenja EU mora biti sastavni dio šire strategije za jačanje Unije do 2025. godine koju je predsjednik Juncker predstavio u svom govoru o stanju Unije iz septembra 2017. i njegovom Planu za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju. Dok bi do tog datuma EU mogla imati više od 27 članica, dinamika napredovanja pojedinačnih zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU se zasniva na njihovim vlastitim zaslugama i vlastitoj brzini, ovisno od konkretnih postignutih rezultata.

Napomenuto je da će komisija će započeti s pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje.

Politička predanost lidera iz regiona

Mnogo posla je pred zemljama kako bi došle u poziciju da zadovolje uslove i kriterije za članstvo u EU. Strategija naglašava da lideri u regionu ne smiju ostavljati mjesta za sumnju kada je u pitanju njihova strateška orijentacija i predanost. Upravo su oni ti koji u konačnici moraju preuzeti odgovornost da bi ova povijesna prilika postala stvarnost.

Priprema EU za dobrodošlicu novim članicama

Sama EU mora biti spremna za nove članove porodice - nakon što ispune uslove - uključujući i iz institucionalne i finansijske perspektive. Unija mora biti jača, čvršća i učinkovitija prije nego što postane veća.

Konačno, moraju se uspostaviti posebni aranžmani kako bi se osiguralo da nove države članice ne mogu blokirati pristupanje ostalih kandidata sa Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije