Mogherini: Legalnost izbora članova Predsjedništva se ne dovodi u pitanje

Radiosarajevo.ba
Mogherini: Legalnost izbora članova Predsjedništva se ne dovodi u pitanje
EPA / Federica Mogherini

Za manje od mjesec dana Bosna i Hercegovina je dva puta bila tema razgovora ministara vanjskih poslova Europske unije.

Raspravi ministara zemalja članica prethodilo je otvoreno pismo tri bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji su upozorili EU na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, prenosi Deutsche Welle.

Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini, kojoj je otvoreno pismo i bilo upućeno, kaže da se, za početak, lideri u BiH moraju ohrabriti i preuzeti odgovornost te što prije formirati vlast kako bi nastavili s reformskom agednom u zemlji.
 
”Bila sam svjedok neočekivano dobrih koraka koje je BiH uspjela ostvariti u razdoblju od 2014. godine do danas. Naravno da poslije izbora ima poteškoća. Država ima specifično uređenje, ali sam i pored toga uvjerena da lideri kao i narod u BiH mogu ujedinjeni napredovati u reformama”, poručila je Mogherini.

Ona je ocijenila da će i pitanje izbora u BiH morati biti rješavano ”što je prije moguće”, ali tek pošto se uspostavi vlast i nastavi reformski proces.
 
”Potrebno je naći pravi balans između jedinstvenog uređenja zemlje i EU standarda. Kada se formira vlast i reformska agenda nastavi, vjerujem da će i ovo pitanje biti rješavano na kooperativan način”, zaključila je Mogherini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije