"Moćnici štite ubice": Protesti za Dženana, Davida i svu našu djecu

O. K, F. Z.
"Moćnici štite ubice": Protesti za Dženana, Davida i svu našu djecu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Protesti Pravda za Dženana Memić u Sarajevu

Ulicama centra u Sarajevu danas su odjekivale pjesme kojima se tražila pravda u slučajevima ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Tačno u 18 sati, ispred zgrade Narodnog pozorišta u Sarajevu, počeo je protest kojim se pravda traži za mladiće koji su ubijeni, jedan u Sarajevu, drugi u Banjoj Luci

Prva je govorila Arijana Memić, kazavši: "Ova borba nije samo moja, nije borba moje porodice, ovo je borba za sve nevino ubijene. Ovo je borba moje porodice za prava svih porodica. Ovo nije slučaj Memić, ovo je grijeh vladajuće strukture. Smrt, ubistvo, kraj. U par minuta nestane sve, zakopao si sve, a i dalje se boriš. Pitaju me kako mogu, a ja im odgovorim znate li za koga se borim. Moj brat nije zaslužio još i nepravdu nakon onakvog kraja. Moj brat je simbol za slobodu."

Zatim je govorio i otac tragično nastradale Selme Agić. Selma je, uz Editu Malkoč, poginula u Sarajevu, kada je na njih, velikom brzinom sa automobilom naletio Sanjin Sefić. Kazao je da su danas došli da podrže porodicu Memić.

"Moj prijatelj Muriz samo želi da mirno spava, ali neće moći ni tada. Mi ćemo se boriti za svoja prava i spremni smo da prodamo sve da dođemo do pravde", rekao je Amir Agić, Selmin otac.

Potom su se prolomili stihovi pjesme Klinac iz geta... pjesme kojom su počinjali i završavali svi protesti građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

"Rado bih zapjevala s vama ovu pjesmu što je pjeva David, ali ne ide. Nisam jaka koliko sam ponosna na svoga sina. Gospodin prije mene rekao da je slučaj mog ubistva, slučaj drugog entiteta, ja se ne slažem, ovo je jedna država i ovo je slučaj cijele države", rekla je Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, te nastavila:

Protesti u Sarajevu: Davidova pjesma za svu ubijenu djecu naše zemlje

"Ovo je zajednička borba, svih nas, ne entiteta ne kantona. Milan Tegeltija neka stane na crtu našem Ifetu, da mu on pokaže koju na latinskom. Kraj ovoga svega mora doći, pravda će stići. Koga god sam prozvala, imam pravo na to. Moje dijete je ubijeno, ubio ga je MUP RS-a. Ubice štite moćnici."

Zatim je govorio i Ifet Feraget, advokat porodica ubijenih mladića.

"Borba za pravdu je dug posao, ali je lakše kad nas je više. Kod nas je zakon sile na snazi, onda nepravda ide uz to. Dvije godine zastrašuju nas nacionalizmom i prijetnjama, ali mi se moramo izdići iznad toga. U život Dženana i Davida nije stalo mnogo jer su bili mladi, a tako je i s nama. Muriz i Davor su napravili most, ali ne most koji ruše nego most prijateljstva", rekao je Feraget.

Protesti u Sarajevu - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Protesti u Sarajevu

Europski sud nikada ne prašta kašnjenje u provođenju istrage. Mi ćemo to platiti, dodao je ugledni advokat.: "Vrhovni sud je ukinuo presudu Seferovićima. Uvaženi doktor (Mirsad, op.pr.) Kulović je jedini pristao da vještači, ostali su odbili da to rade i to je velika sramota. Krivica se utvrđuje van razumne sumnje. Ljubo nije rekao ko mu je pištolj gurnuo u usta da preuzme djelo."

Govorio je o nelogičnostima oba slučaja, i kako se sve pokušava zataskavat. Pokazao je na kombi koji je parkiran kraj bine. Kazao je kako je vještak utvrdio da je ovim kombijem ubijen Dženan, a na kombiju je šteta kao da je udario u betonski zid.

Govorio je i o nelogičnostima u slučaju Davida Dragičevića. Kako je nelogičnost to da se momak, prema izvještaju, utopio u rijeci Crkvena koja je duboka - do koljena.

Na kraju je kazao da je i sam otac i da je dužnost svih nas da podržimo ove dvije porodice, kao i porodice u Bosni i Hercegovini, jer ovo je pokret za svu djecu.

A, onda je počeo govoriti Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

Otac tragično nastradalog mladića kazao je da je Ustavni sud donio sramnu odluku: "Dalida Burzić nije dozvolila Ustavnom sudu da napravi uviđaj, i zbog toga je donesena ovakva odluka. Ja sam rekao da sud nije na strani naroda. Nismo mogli da donesemo ključne dokaze vezano za ubistvo Dženana. Čovjek koji je prikupljao dokaze za Tužilaštvo nije odradio dobar posao, jer su dokazi podmetnuti. Mi znamo ko je ubio Dženana. Svjedoci smo da žele da ušutkaju ova dva pokreta, da se na državnom tužilaštvu ništa ne radi na ova dva slučaja.

Krije se pravi ubica, njegovo ime i prezime, ime i prezime njegovog oca. Ja se tu oslanjam na državno tužilaštvo, da oni to urade i da oni konačno otkriju ko je ubio mog sina. Ja znam ko je ubica mog sina, ali njegovo ime neću javno govorit, jer ostavljam to tužilaštvima da istraže. Vidimo kakvo je stanje u Tužilaštvu, da nam se na svako pitanje koje postavimo ne daju odgovori i da se sve pokušava zataškati." 

Dotakao se i Milana Tegeltije, kazavši da je on svoj zadatak ispunio jer je uništio pravosuđe. 

"Pozivam i Milorada Dodika da obustavi uvođenje žandarmerije, jer će tako nastaviti represiju nad članovima grupe Pravda za Davida", zatražio je Muriz. "Politika je ta koja je ugušila svaku nadu u ovoj zemlji. Oni lažu i petljaju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije