Mladićeve žrtve: Bitno je da je živ dočekao presudu

Anadolija
Mladićeve žrtve: Bitno je da je živ dočekao presudu
Porodice žrtava, bivši logoraši i njihovi najbliži prisustvovali su danas izricanju presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Poručili su da je bitno da je Mladić živ dočekao izricanje presude te da je presuda kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora samo mali dio satisfakcije za žrtve. 

Elvis Špiodić iz Srebrenice jedan je od preživjelih genocida iz '95. Imao je samo 11 godina.

"Bitno je da je živ dočekao presudu i da se suočio sa onim što je činio. Nas žrtve niko ne može zadovoljiti, našu tugu i bol koju je on načinio. To je samo jedan mali dio satisfakcije za nas žrtve, a dokaz da je počinjen genocid na tom prostoru", poručio je Špiodić.

Hasan Mustafić (50) sa sinovima Mirsadom (24), Alijom (22) i Fuadom (20) ubijen je u julu 1995. godine, dok je preko šuma pokušavao doći do slobodne teritorije - Tuzle ili Kladnja. S njima je bila i majka Nura, koja je nakon "puta spasa", kako ga nazivaju oni koji su ga preživjeli, ostala sama. Danas je u Hagu prisustvovala izricanju presude Ratku Mladiću. 

Kako je kazala, trebao je biti osuđen i za ostalih šest općina. 

"Svi smo mi ljudi. Zadovoljna sam presudom, samo da se zna, ali on nije dostojan naše djece. Dobro je da se zna ko je počinio zločin, da nam ne stavljaju da smo sami sebe ubijali", poručila je Nura Mustafić.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Žene Podrinja - Bratunac“, kroz suze je kazala da je ostala malo zatečena. 

"Drago mi je da je dobio doživotnu kaznu zatvora, što je presuđeno za genocid u Srebrenici, što je presuđeno za zločinački poduhvat, ali me je zaboljelo da u onih 20 općina nije obuhvaćen i Bratunac", istakla je Sinanović.

Podsjetila je da je od 1992. do 1995. godine na ovom području ubijeno više od 2.600 osoba. 

Je li to oni nisu bili ljudi? Mene je ovo strašno zaboljelo, poručila je Sinanović.

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila.

Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude.

Prema odluci sudskog vijeća, Mladić je kriv i za kršenje zakona o običaja ratovanja, krivična djela koja uključuju ubistva terorisanje, protipravne napade na civile i uzimanje talaca.

Mladića je tročlano sudsko vijeće pod predsjedavanjem sudije Alphonsa Oriea proglasilo krivim za vođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima tokom opsade Sarajeva od maja 1992. do novembra 1995. godine.

Proglašen je krivim i za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda kao talaca tokom maja i juna 1995. godine, s ciljem sprečavanja NATO zračnih napada na pozicije Vojske Republike Srpske u BiH.

Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije