Mladi SBB-a pisali zastupnici Samri Ćosović Hajdarević: Poslali štivo pred spavanje

Radiosarajevo.ba
Mladi SBB-a pisali zastupnici Samri Ćosović Hajdarević: Poslali štivo pred spavanje
Foto: Facebook / Samra Ćosović-Hajdarević

Forum mladih SBB Novi Grad zastupnici Kantonalne Skupštine Sarajevo Samri Ćosović Hajdarević uputili su pismo u kojem kako navode šalju “štivo pred spavanje i prije pisanja svake poruke kao političko-odgovorno lice i predstavnica Bošnjaka i Bošnjakinja”.

“Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaća povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovjedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podanika - raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se ne smije miješati u njihove stvari niti ih napada- ti, ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak (imovinu) ni njihove bogomolje.

Također iz tuđine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed u kojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa, sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprostaviti dok god ovi (Franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu pokorni.

Pisano 28. maja 1463. na granici Milodraža

Fatih sultan Mehmed”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije