Mladi fizičar iz Brčkog među nobelovcima

Radiosarajevo.ba
Mladi fizičar iz Brčkog među nobelovcima
Foto: Otisak.ba / Arman Korajac sa prof. Takaakijem Kajitom, koji je osvojio Nobelovu nagradu za fiziku 2015. godine za eksperimente koji su doveli do otkrića oscilacija neutrina

Fizičar Arman Korajac iz Brčkog imao je jedinstvenu priliku da provodi vrijeme i sasluša iskustva svjetski priznatih naučnika iz oblasti fizike, piše Otisak.ba.

Arman je trenutno student na master programu teorijske i matematičke fizike na Ludwig Maximilians univerzitetu i Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Trenutno privodi studij kraju, radi master tezu, a mentor mu je Admir Greljo (CERN).

U razgovoru za Otisak.ba je rekao kako je to sve krenulo od jednog maila.

Dobio sam mail od DAAD-a (Deutscher Akademischer Austauschdienst odnosno Njemački savez za akademsku razmjenu). Predložio me ogranak njemačke ambasade čiji sam i stipendista. Sve što sam trebao jeste ispuniti aplikaciju, što sam i uradio“, kaže Korajac.

Poslije nekoliko mjeseci stigao je pozitivan odgovor od strane komisije koja je odabrala studente.

Juna 30. sam došao u Lindau gdje se i održao ovaj događaj. Imali smo uvodno predavanje. Među prisutnima nalazili su se i neka od najvećih imena današnjice što se tiče fizike, hemije, ali i medicine. Recimo da sam imao čast družiti se sa prof. Martinusom Veltmanom, koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1999. godine. Preko puta mene je sjedio prof. Robert Huber, poznat za istraživanje u polju proteina, tačnije u kristalizaciji intramembranog proteina koji je jako bitan u fotosintezi i primjeni kristalografije x-zracima u analizi proteinske strukture. On je Nobelovu nagradu iz hemije dobio 1988. godine“, navodi mladi fizičar.

Dodaje kako je u narednim danima imao priliku da prisustvuje predavanjima eminentnih fizičara, te da su iskustva sjajna.

„Upoznao sam mnogo studenata i vrsnih predavača. Pričao sam sa nobelovcima, to je baš bilo iskustvo za pamćenje!“, naglasio je on.

Kaže kako je bio jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine, a da su mu društvo činili dva studenta iz Srbije i tri iz Slovenije, što se tiče regiona.

Korajac je imao priliku i da iz prve ruke sazna kako su to eksperti iz nauke kojoj se on posvetio dostigli tako visoke ciljeve, te je razmjenjivao iskustva sa najboljima u ovoj oblasti.

„Bilo je i zabavnog programa, Bečka filharmonija i bend su se pobrinuli za atmosferu“, kaže Korajac.

Prema Armanovim riječima, na diskusijama se našlo mjesta i za ekološke probleme te kako fizičari mogu doprinijeti rješavanju istih.

Mladi Brčak kaže kako je sve bilo jedno odlično iskustvo te je siguran kako će mu ovo značajno doprinijeti u nastavku obrazovanja, ali i profesionalnog angažmana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije