Mladen Grujičić: Spomen-ploča ubijenim Bošnjacima postavljena je nelegalno

Srna
Mladen Grujičić: Spomen-ploča ubijenim Bošnjacima postavljena je nelegalno
Foto: AA / Mladen Grujičić

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da je današnje "nelegalno postavljanje bošnjačke spomen-ploče" na bivšoj zgradi policijske stanice u ovom mjestu "za osudu" i da to pokazuje da "bošnjačka udruženja po svaku cijenu nastoje da omalovaže stradanje srpskog naroda u posljednjem ratu".

"Oni kao da žele da se takmiče, što je žalosno i neprihvatljivo" istakao je Grujičić.

Sjećanje na ubijene Bošnjake: Još jedna spomen-ploča na policijskoj stanici

Dodao je da su – pored desetina nelegalno postavljenih spomen-obilježja po srebreničkim selima sa natpisima na kojima ima uvredljivih sadržaja i postavljanja spomen-ploče na školskom igralištu prije nekoliko godina – Bošnjaci danas postavili spomen-ploču na bivšoj policijskoj stanici i ta reakcija na nedavno postavnjanje spomen-ploče zlostavljanim i ubijenim Srbima u tom objektu ne vodi ničemu, a najmanje pomirenju i suživotu.

Grujičić je naglasio da je planirano da se pitanje postavljanja spomen-obilježja uskoro nađe na dnevnom redu Skupštine opštine koja treba da na zakonit način riješi to pitanje.

Na pitanje Srne da li će doći do uklanjanja nelegalno postavljene spomen-ploče, kao što je to učinjeno sa spomen-pločom srpskog udruženja "Istočna alternativa", Grujičić je rekao da će biti provjereno da li je podnesen zahtjev za njeno postavljanje, te ne biti odlučeno šta će biti preduzeto.

On je istakao da su srpska udruženja već pokrenula proceduru obezbjeđenja odobrenja za postavljanje spomen-obilježja na određenim lokacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije