Mlađen Božović nije dobio podršku Komisije za imenovanje Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Mlađen Božović nije dobio podršku Komisije za imenovanje Vijeća ministara
Foto: ATV / Mlađen Božović

Kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglica Mlađen Božović iz DNS-a nije dobio potrebnu podršku na komisiji za imenovanje Vijeća ministara BiH.

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv (SDP, NS,A-SDA I PDP), četiri za (PDA, DNS, HDZ i SP ) i dva suzdržana (SDA i SBB). 

Inače, ova odluka nije obavezujuća za Predstavnički dom koji će se neovisno o stavu Komisije izjašnjavati o izboru Božovića. Očekuje se da će sjednica Predstavničkog doma PSBiH biti održana 16. januara. 

Ostale ministre imenovao je Predstavnički dom PSBiH 23. decembra, ali budući da prije imenovanja slijedi saslušanje u nadležnoj komisiji, to nije bilo moguće učiniti za Božovića jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije do tog datuma završila provjere tog kandidata. 

Božović je na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH došao na prijedlog DNS-a.

Božović je na tu poziciju kandidiran umjesto Draška Aćimovića, koji je bio izbor Marka Pavića, bivšeg predsjednika DNS-a koji je nakon previranja u stranci podnio ostavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije