Mjesto strave u Višegradu: Peticija da se Vilina vlas ukloni s Googlea

Radiosarajevo.ba
Mjesto strave u Višegradu: Peticija da se Vilina vlas ukloni s Googlea

Amela Trokić, stručnjakinja za marketing, pokrenula je peticiju na stranici Change.org da se hotel Vilina vlas, koja je navdena kao turistička stranica ukloni s Google pretraživača i Google Maps.

Turistička agencija bosanskohercegovačkog entiteta RS promoviraju Vilinu vlas kao lječilište za rehabilitaciju u Bosni i Hercegovini, a isto tako se promovira i na Googleu.

"Ako bi neko koncentracione logore Auschwitz-Birkenau odlučio pretvoriti u wellness odmaralište pogodno za opuštajući odmor da li biste mu dopustili da to promovira na Googleu? Želite li dopustiti da se na Google Maps prikazuje kao turistički objekt", piše na početku Terzić.

Pojasnila je da je Vilina Vlas 'hotel' koji je služio kao jedan od glavnih zatočeničkih prostora tokom višestrukog masakra u Višegradu.

Bošnjačke zarobljenike su tukli, mučili i ubijali, dok su stotine žena silovane i zlostavljane u sobama ovog hotela, istakla je ona.  

"Brza pretraga na Google dobit će sjajne kritike i račune iz prve ruke onih koji kažu da je to 'vrlo lijepo i mirno mjesto u prirodi. Gosti mogu spavati u nekoj od brojnih soba u kojima su žene silovane, a muškarci mučeni i ubijani", piše Trokić u objavi. 

Upozorila je da se historija ovog hotela pokušava sistemski izbrisati na nehuman način, a sve to uz podršku Vlade RS. 

"Uklonite ovaj zločin iz svoje pretrage, uklonite ih sa svih vaših karti i pomozite nam u pokušaju da pružimo dostojanstvo i pravdu žrtvama", napisala je Trokić.

Peticiji možete pristupiti na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije