Mještani Podhranjena traže izmještanje trase puta jer su im kuće ugrožene

Fena
Mještani Podhranjena traže izmještanje trase puta jer su im kuće ugrožene
FOTO: Fena / Podhranjen: Mještani traže izmještanje trase
Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i predstavnici JP 'Autoceste FBiH' danas su se sastali sa stanovnicima naselja Podhranjen povodom postupka eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi budućeg tunela Hranjen.

Stanovnici Podhranjena naglašavaju da nisu protiv cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, ali smatraju da trasa ne smije ići kroz ovo naselje gdje je isključivo privatno zemljište, ukoliko postoje i alternativne trase koje bi dobrim dijelom prolazile zemljom u državnom vlasništvu. Zahtjevaju korekciju trase koja ne bi ugrozila projekt, kako bi se sačuvali stambeni i pomoćni objekti te plodno i obradivo zemljište. Ističu da je predviđenom trasom planirano rušenje najmanje 20 stambenih i pomoćnih objekata.

"Građani ovog područja su za gradnju brze ceste. Najvećim dijelom moje zemlje prolazi ova brza cesta i ja i moja porodica nismo protiv puta, ali ako je ikako moguće da se trasa pomjeri da ne ide kroz selo, kako bi se izbjeglo rušenje naših kuća. Ali mi ćemo poštovati odluke struke kako oni kažu", kazao je mještanin Podhranjena Ismet Kamenica.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da radovi na probijanju tunela Hranjen sa strane Goražda počinju ubrzo što, po njegovim riječima, znači da i gradska uprava mora pratiti dinamiku.

"Pozvali smo predstavnike i JP 'Autoceste' FBiH da s pravne strane objasne i pokažu koje su to sve porodice gdje će se vršiti ekproprijacija a onda na bazi današnjeg zaključka pozvati odgovorne inžinjere i sve one koji su radili projekte kako bi se udovoljilo zahtjevima građana koliko se može, što znači da se trasa pomjeri u odgovarajućem smjeru da se što manje ruši, kako kuća tako i pomoćnih objekata jer ljudi ovdje žive, bore se, uređuju svoja imanja, što treba cijeniti", kazao je Ramović.

Najavio je da će već naredne sedmice u zgradu Gradske uprave pozvati sve odgovorne iz ove oblasti koji su radili projekat da jasno kažu da li je moguće izvršiti korekciju prije konačnog projekta kako bi svi bili zadovoljni.

Gradonačelnik Ramović i predstavnici JP Autoceste FBiH danas su dali obećanje da će projekat biti izmjenjen, u mjeri koliko to bude moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije