Mirko Šarović za Radiosarajevo.ba: Kosovo prihvatilo pregovore o ukidanju carine

E. H.
Mirko Šarović za Radiosarajevo.ba: Kosovo prihvatilo pregovore o ukidanju carine

Kosovo je prihvatilo bilateralne pregovore s BiH, a u vezi ukidanja odluke o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz naše zemlje, potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dodao je da su u toku intenzivne pripreme za bilateralne sastanke.

„Ne možemo predvidjeti ishod, ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike“, istakao je Šarović.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je u srijedu da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100 posto na robu iz BiH i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije